Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Istorija čokolade

čokolada s komadima badema


Priča o čokoladi je u Novom svetu počela sa plemenom Maja, koji su pili tamni napitak po imenu cacahuaquchtl.

Kasnije su Asteci konzumirali chacahouau i koristili zrna kakaa kao sredstvo plaćanja. Godine 1523, Asteci su Kortezu, španskom osvajaču asteškog carstva, ponudili zrna kakaa, koji je čokoladu predstavio Starom svetu. Čokolada je ubrzo postala omiljena hrana evropskih bogataša i plemića.

Od početka je pretvaranje sirovih, gorkih zrna kakaa u nešto što je jedan pisac iz 17. veka nazvao “jedinom pravom hranom bogova” bila umetnost, profinjena mešavina alhemije i nauke. Pre nekoliko vekova otkriveno je da se vrenjem i pečenjem zrna može stvoriti ovaj današnji, natprirodni ukus.

Nakon godina pokušavanja, 1875. godine, 31-godišnji proizvođač slatkiša iz Vevea, Daniel Peter, otkrio je kako se kombinuje mleko i kakao prah. Kao rezultat, nastala je mlečna čokolada.

Peter, prijatelj i komšija Henri Nestléa, osnovao je firmu koja će uskoro postati vodeći svetski proizvođač čokolade. Tri decenije je firma pod imenom Peter, Cailler, Kohler od Nestléa uzimala potrebne sirovine mleka, kao i marketinška znanja potrebna za lansiranje svojih slatkih proizvoda, da bi 1929. godine došlo do neizbežnog ujedinjenja.