Sort by
Sort by

Nestlé podržava Nutri-score – zašto?

nutri score

Nestlé je posvećen primeni i objašnjenju nutritivnih vrednosti na pakovanjima, prodajnim mestima i online, kako bi potrošačima omogućio da donesu informisane odluke kod izbora hrane i pića.
Naša je odgovornost da na transparentan i sveobuhvatan način prenesemo informacije o proizvodima, uključujući sastojke i nutritivnu vrednost, kako bi potrošači mogli da donose informisane odluke.
U junu 2019. objavili smo da podržavamo Nutri-score kao preferiranu oznaku na prednjem delu ambalaže u kontinentalnoj Evropi i da smo spremni na široku primenu, počevši od zemalja koje podržavaju ovaj sistem.

Naša podrška Nutri-score-u odražava našu posvećenost pravilnoj ishrani i informisanim izborima. Evropljanima je sve više stalo da znaju šta se nalazi u hrani i napicima. To je stvar transparentnosti. Želimo da im pružimo jasne podatke o hranljivoj vrednosti i da to učinimo brzo. Naučni dokazi i podrška potrošača govore da je Nutri-score rešenje koje funkcioniše u kontinentalnoj Evropi

sta je nutri score
Šta je Nutri-score?


To je sistem obeležavanja bojama, razvijen u francuskom Zavodu za javno zdravlje. Hrana i napici klasifikovani su prema nutritivnom profilu na skali od A (zdraviji izbor) do E (manje zdrav izbor). Na ovaj način je omogućeno holističko razumevanje nutritivnog kvaliteta proizvoda kako bi svako mogao da donosi informisane odluke u pravcu pravilnije ishrane.

Kako se tumači/čita Nutri-score?


Svaki proizvod je rangiran na skali od pet slova: slovom A označeni su proizvodi čiju konzumaciju treba podsticati, dok su slovom E obeleženi oni koje treba ograničeno trošiti.

nutri score racunanje
Kako se izračunava Nutri-score?


Nutri-score se izračunava u 100g ili 100ml proizvoda na osnovu zastupljenosti dve grupe sastojaka: 

  • Sastojci  koje treba podsticati/više konzumirati: vlakna, proteini, voće i povrće, orašasti plodovi, mahunarke i ulja: maslinovo, orahovo, ulje repice 
  • Sastojci/komponente koje treba ograničiti: energetska vrednost (kJ), zasićene masti, šećeri i natrijum.

Nutri-score se različito obračunava za svaku od 4 kategorije proizvoda: hrana, napici, masnoće i sirevi. Nestlé proizvodi uglavnom spadaju u kategoriju hrane i napitaka.

Gde će Nestlé primeniti Nutri-score?

Nutri-score će se primenjivati na tržištima na kojima Nestlé posluje, u zemljama koje su priznale Nutri-score kao dobrovoljno označavanje nutritivne vrednosti proizvoda: u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj, Španiji i Portugaliji. Tokom 2021. godine primena će biti proširena na Srbiju i ostale zemlje jugoistočne Evrope. Cereals Partners Worldwide (CPW) će takođe stavljati Nutri-score na svoja pakovanja u navedenim zemljama. Nestlé i CPW su spremni da prošire Nutri-score i na druge zemlje koje to budu tražile ili se obrate Evropskoj komisiji.