NESTLÉ ZA ZDRAVIJU BUDUĆNOST

nhk feat

Pomažemo 50 miliona dece da vode zdravije živote do 2030. godine

Ishrana je ključna za osiguravanje zdravog razvoja deteta. Ali kao i uvek, teorija je jedna stvar, a praksa druga. Ohrabrivanje dece da jedu više povrća i voća, obezbeđivanje najhranljivijeg mogućeg obroka koji uključuje raznovrsne izvore proteina - uključujući i opcije na bazi biljaka - ponekad može predstavljati izazov za roditelje i negovatelje.

Projekat Nestlé for Healthier Kids objedinjuje sve naše napore da podržimo roditelje i negovatelje na njihovom putu odgajanja zdravije dece. Predstavljamo vam hranljivu hranu i pića iz celog sveta sveta kako bismo odgovorili na dečije prehrambene potrebe, istovremeno pružajući obrazovanje o ishrani kroz školske programe, kao i svakodnevne savete i zdrave recepte za roditelje. Naša ambicija je da pomognemo 50 miliona dece da vode zdravije živote do 2030. godine.

Uključivanje dece u pripremu obroka dovodi ih do zdravijih prehrambenih navika - ukratko, kvalitet njihove ishrane je veći, deca su sklonija jedu voće i povrće. Zato mi ohrabrujemo i zagovaramo „zajedništvo“ - kada se roditelji i deca okupljaju u kuhinji, pripremajući zajedno ukusne I zdrave obroke.

Kvalitet ishrane je veći kod dece koja pomažu u pripremi obroka kod kuće [1,2,3 *]
Deca koja pomažu u pripremi obroka kod kuće jedu više voća i povrća [4,5,6 *]
Deca uključena u pripremu obroka povećavaju sklonost povrću [7,8,9 *]

*Izvori
  1. Ukupni kvalitet ishrane bio je veći kod kanadskih učenika petog razreda koji su pomagali pripremu obroka kod kuće najmanje jednom nedeljno u poređenju s onima koji nikada nisu pomogli u pripremi obroka (Chu IL i dr. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304-8)
  2. Studija preseka u Australiji pokazala je da su dečaci (a ne devojčice) sa „zdravim“ načinom ishrane više uključeni u pomaganje u pripremi obroka od dečaka sa „energetski gustim“ načinom ishrane (Leech RM et al., Appetite, 2014 ; 75: 64-70)
  3. Pomoć u kuvanju pozitivno je bila povezana sa pridržavanjem zdrave mediteranske ishrane kod učenika sedmog i devetog razreda u Portugalu (Leal FM et al. Persp in Pub Health, 2011; 131: 283-7)
  4. Kanadski učenici petog razreda koji su redovno pomagali u pripremi obroka kod kuće jeli su 1,4 više obroka voća i povrća dnevno (kombinovano) od dece koja nikada nisu pripremala obroke (Chu IL i dr. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304-8)
  5. Japanska deca (10-11 godina) koja su pomagala u pripremi obroka verovatnije su jeli povrće i voće svaki dan u poređenju sa onima koja nisu učestvovala u pripremi obroka (Nozue M et al. Nutr Res Pract. 2016; 10: 359-63)
  6. Uključivanje male dece (2-5i) u pripremu hrane povećalo je učestalost unosa voća i povrća (Shim JE i dr. J Nutr Educ Behav. 2016; 48: 311-7)
  7. Pomoć redovnom kuvanju jela bila je povezana sa povećanjem sklonosti povrću za 10% kod učenika petog razreda u Kanadi (Chu IL et al. Pub Health Nutr. 2013; 16: 108-12)
  8. Povećana uključenost ili opseg podsticanja roditelja da deca pomažu u pripremi hrane pozitivno su bila povezana sa preferencijama za povrće kod dece od 3-7 godina (Vollmer RL i Baietto J. Appetite, 2017; 113: 134-40)
  9. Predškolci su bili spremniji da jedu povrće kada je dete pomoglo da se pripreme recepti sa povrćem (Ugalde M i dr. JMIR Serius Games, 2017; 5: e20)

Kako da uključimo decu u pripremu hrane?
Dve fokusne oblasti programa programa

1. Ubrzavanje transformacije našeg portfolia proizvoda

Da bismo osigurali da naši brendovi podržavaju zdraviji način života i podmiruju današnje prehrambene potrebe, do sada smo:

  • od 2014. godine uklonili preko 45 000 tona šećera i 6.200 tona zasićenih masti;
  • Odstranili preko 15 000 tona soli od 2012;
  • Povećali količinu obogaćene hrane mikrohranjivim sastojcima na 185,4 milijarde u 2019. godini;
  • Osigurali smo da 99,8% našeg portfolia ne sadrži trans-masne kiseline (TFA).

Takođe smo se obavezali za da u 2020. godini:

  • Dodamo 750 miliona porcija (80g) povrća;
  • Dodamo najmanje 300 miliona porcija (16 g) zrna, mahunarki, orašastih plodova i semenki bogatih vlaknima u proizvode;
  • Smanjimo šećere u proizvodima za 5%;
  • Smanjite so u proizvodima za 10%;
  • Ispunimo našu obavezanost iz 2014. godine da smanjimo zasićene masti za 10% u svim relevantnim proizvodima koji ne ispunjavaju kriterijume Nestle Nutritional Foundation u pogledu zasićenih masti.