Sort by
Sort by

Nestlé za zdraviju budućnost

nhk feat

Pomažemo 50 miliona dece da vode zdravije živote do 2030. godine

Ishrana je ključna za osiguravanje zdravog razvoja deteta. Ali kao i uvek, teorija je jedna stvar, a praksa druga. Ohrabrivanje dece da jedu više povrća i voća, obezbeđivanje najhranljivijeg mogućeg obroka koji uključuje raznovrsne izvore proteina - uključujući i opcije na bazi biljaka - ponekad može predstavljati izazov za roditelje i negovatelje.

Projekat Nestlé for Healthier Kids objedinjuje sve naše napore da podržimo roditelje i negovatelje na njihovom putu odgajanja zdravije dece. Predstavljamo vam hranljivu hranu i pića iz celog sveta sveta kako bismo odgovorili na dečije prehrambene potrebe, istovremeno pružajući obrazovanje o ishrani kroz školske programe, kao i svakodnevne savete i zdrave recepte za roditelje. Naša ambicija je da pomognemo 50 miliona dece da vode zdravije živote do 2030. godine.

Uključivanje dece u pripremu obroka dovodi ih do zdravijih prehrambenih navika - ukratko, kvalitet njihove ishrane je veći, deca su sklonija jedu voće i povrće. Zato mi ohrabrujemo i zagovaramo „zajedništvo“ - kada se roditelji i deca okupljaju u kuhinji, pripremajući zajedno ukusne I zdrave obroke.

Kvalitet ishrane je veći kod dece koja pomažu u pripremi obroka kod kuće [1,2,3 *]
Deca koja pomažu u pripremi obroka kod kuće jedu više voća i povrća [4,5,6 *]
Deca uključena u pripremu obroka povećavaju sklonost povrću [7,8,9 *]

*Izvori

  1. Ukupni kvalitet ishrane bio je veći kod kanadskih učenika petog razreda koji su pomagali pripremu obroka kod kuće najmanje jednom nedeljno u poređenju s onima koji nikada nisu pomogli u pripremi obroka (Chu IL i dr. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304-8)
  2. Studija preseka u Australiji pokazala je da su dečaci (a ne devojčice) sa „zdravim“ načinom ishrane više uključeni u pomaganje u pripremi obroka od dečaka sa „energetski gustim“ načinom ishrane (Leech RM et al., Appetite, 2014 ; 75: 64-70)
  3. Pomoć u kuvanju pozitivno je bila povezana sa pridržavanjem zdrave mediteranske ishrane kod učenika sedmog i devetog razreda u Portugalu (Leal FM et al. Persp in Pub Health, 2011; 131: 283-7)
  4. Kanadski učenici petog razreda koji su redovno pomagali u pripremi obroka kod kuće jeli su 1,4 više obroka voća i povrća dnevno (kombinovano) od dece koja nikada nisu pripremala obroke (Chu IL i dr. J Nutr Educ Behav. 2014; 46: 304-8)
  5. Japanska deca (10-11 godina) koja su pomagala u pripremi obroka verovatnije su jeli povrće i voće svaki dan u poređenju sa onima koja nisu učestvovala u pripremi obroka (Nozue M et al. Nutr Res Pract. 2016; 10: 359-63)
  6. Uključivanje male dece (2-5i) u pripremu hrane povećalo je učestalost unosa voća i povrća (Shim JE i dr. J Nutr Educ Behav. 2016; 48: 311-7)
  7. Pomoć redovnom kuvanju jela bila je povezana sa povećanjem sklonosti povrću za 10% kod učenika petog razreda u Kanadi (Chu IL et al. Pub Health Nutr. 2013; 16: 108-12)
  8. Povećana uključenost ili opseg podsticanja roditelja da deca pomažu u pripremi hrane pozitivno su bila povezana sa preferencijama za povrće kod dece od 3-7 godina (Vollmer RL i Baietto J. Appetite, 2017; 113: 134-40)
  9. Predškolci su bili spremniji da jedu povrće kada je dete pomoglo da se pripreme recepti sa povrćem (Ugalde M i dr. JMIR Serius Games, 2017; 5: e20)

Kako da uključimo decu u pripremu hrane?

Dve fokusne oblasti programa programa

1. Ubrzavanje transformacije našeg portfolia proizvoda

Da bismo osigurali da naši brendovi podržavaju zdraviji način života i podmiruju današnje prehrambene potrebe, do sada smo:

  • od 2014. godine uklonili preko 45 000 tona šećera i 6.200 tona zasićenih masti;
  • Odstranili preko 15 000 tona soli od 2012;
  • Povećali količinu obogaćene hrane mikrohranjivim sastojcima na 185,4 milijarde u 2019. godini;
  • Osigurali smo da 99,8% našeg portfolia ne sadrži trans-masne kiseline (TFA).

Takođe smo se obavezali za da u 2020. godini:

  • Dodamo 750 miliona porcija (80g) povrća;
  • Dodamo najmanje 300 miliona porcija (16 g) zrna, mahunarki, orašastih plodova i semenki bogatih vlaknima u proizvode;
  • Smanjimo šećere u proizvodima za 5%;
  • Smanjite so u proizvodima za 10%;
  • Ispunimo našu obavezanost iz 2014. godine da smanjimo zasićene masti za 10% u svim relevantnim proizvodima koji ne ispunjavaju kriterijume Nestle Nutritional Foundation u pogledu zasićenih masti.