Sort by
Sort by

Zdravlje u šoljici - kafa kao prirodni izvor antioksidanata

Back to Press releases
Beograd
Da li ste znali da je kafa bogata antioksidantima? Oni se prirodno nalaze u zelenim zrnima kafe, imaju blagotvoran uticaj na ljudski organizam i pomažu u sprečavanju i usporavanju određenih degenerativnih bolesti i starenja. 

Antioksidanti su hemikalije koje se prirodno nalaze u hrani i pomažu u borbi protiv potencijalno štetnih učinaka nestabilnih materija poznatih kao slobodni radikali. U prevodu, antioksidanti spašavaju zdrave telesne ćelije brisanjem nekih slobodnih radikala koji bi ih u suprotnom oštetili, i na taj način pomažu u smanjivanju njihovog opasnog delovanja. Naša tela proizvode sopstvene antioksidante, a takođe koriste i antioksidante iz hrane koju jedemo i pijemo. Istraživanja su dokazala delotvornost uzimanja hrane bogate antioksidantima, koji, zajedno s aktivnim, uravnoteženim stilom života, mogu pomoći u smanjivanju rizika od određenih vrsta raka i bolesti srca. 

Antioksidante je lako uneti u našu ishranu budući da se nalaze u hrani koju jedemo svakodnevno, poput određenog voća i povrća, mahunarki i koštunjavih plodova, pa i crne čokolade. Kao što je rečeno, najpopularniji napitak na svetu – kafa, prirodan je izvor antioksidanata. Sadrži ih više od zelenog i crnog čaja i kakaa.

Postoji i jedna zabluda – da kafa bez kofeina ima manje antioksidanata od obične kafe, što je netačno. Kafa sadrži antioksidante koji se prirodno nalaze u mahunama ili se stvaraju prženjem, a proces izdvajanja kofeina nimalo ne utiče na taj sadržaj.

Kada je reč o specifičnim procesima, upravo oni omogućuju da se popularni Nescafé pravi od 100% kafe, što znači da je prirodan i bez dodataka. Sušenjem toplim vazduhom dobija se kvalitetna instant kafa u suvim granulama, dok sušenjem hladnim vazduhom nastaju sitni kristali kafe svetlije boje.  

Kafa, čaj i kakao, pored antioksidanata, dele i zajednički sastojak kofein. Poznat kao najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svetu, nas vas može uticati na različite načine– od stimulacije i pokretanja do osveženja i opuštanja. Imajući na umu blagotvorna dejstva antioksidanata po zdravlje i kofeina na razbuđivanje, uživajte u sledećoj savršenoj šoljici vašeg omiljenog napitka, znajući kako sve instant kafa može uticati na vas.