Sort by
Sort by

Regenerativnom poljoprivredom i obnavljanjem struje, Nestlé u borbi protiv klimatskih promena

klimatske promene
Back to Press releases

Kao potpisnica povelje „Kompanije protiv globalnog zagrevanja od 1,5°C“ (Business Ambition for 1.5°C) Ujedinjenih nacija, kompanija Nestlé jedna je od prvih koja je objavila detaljan plan o svojim koracima u borbi protiv klimatskih promena. Kompanija Nestlé, najveći svetski proizvođač hrane i pića, preduzima mere kojima želi da prepolovi emisije štetne po prirodu do 2030. godine, dok do 2050. godine planira dostignuće nultog uticaja na životnu sredinu, uprkos rastu kompanije.

Nestlé će se fokusirati na podršku poljoprivrednicima i dobavljačima u napretku regenerativne poljoprivrede tako što će u narednih deset godina zasaditi stotine miliona stabala i uspešno sprovesti prelazak kompanije na 100% obnovljive izvore električne energije do 2025. godine. Pored toga, Nestlé kontinuirano povećava broj brendova koji u svojoj proizvodnji ne emituju ugljen dioksid.

„Kompanija Nestlé prepoznaje stratešku važnost preduzimanja odlučnih koraka u borbi protiv klimatskih promena. Takođe, podržava ubrzavanje i povećanje opsega posla kako bi se osigurao dugotrajni uspeh kompanije i doprinos održivoj budućnosti za dolazeće generacije“, izjavio je Pol Bulk, predsednik kompanije Nestlé.

Plan kompanije je rezultat detaljnog istraživanja poslovanja i operacija najvećeg svetskog prehrambenog proizvođača, kako bi se razumela veličina izazova i odredili koraci koji su neophodni da se on prevaziđe. Kompanija je u toku 2018. godine emitovala 92 miliona tona gasova koji prouzrokuju efekat staklene bašte, što služi kao osnov za proces merenja.

„Borba protiv klimatskih promena ne može da čeka, stoga nećemo ni mi. To je ključno za dugotrajni uspeh našeg poslovanja. Imamo jedinstvenu priliku da se borimo protiv klimatskih promena, imajući u vidu da poslujemo u skoro svakoj zemlji na svetu i imamo veličinu i doseg da zaista napravimo promene. Radićemo sa poljoprivrednicima, partnerima iz industrije, vladama, nevladinim organizacijama i potrošačima kako bismo smanjili svoj uticaj na prirodu“, izjavio je Mark Šnajder, izvršni direktor kompanije Nestlé..

Rad kompanije Nestlé ka dostizanju nultog uticaja na životnu sredinu obuhvata tri ključna polja:

  • Kompanija već radi sa 500.000 poljoprivrednika i 150.000 dobavljača u cilju da ih podrži u implementaciji regenerativne poljoprivrede. Takva praksa će dovesti do poboljšanja kvaliteta zemljišta, kao i do obnove raznolikih ekosistema. Nestlé, zauzvrat, nudi poljoprivrednicima priliku da kupuju dobra po povoljnijim cenama, veće količine, kao i da investiraju u kapitalne poduhvate. Nestlé očekuje da dobije oko 14 miliona tona sastojaka kroz regenerativnu poljoprivredu do 2030. godine, poboljšavajući pritom potražnju za ovakvim dobrima.

Kompanija će pojačati svoje napore u programu pošumljavanja, sadeći 20 miliona drveća svake godine u narednih deset godina u područjima odakle nabavlja svoje sastojke. Više drveća znači da će biti više hlada za uzgoj useva, manje ugljen dioksida u atmosferi, kao i bolji prinos, biodiverzitet i kvalitet zemljišta. Primarni lanci snabdevanja ključnih sastojaka, poput palminog ulja i soje, u potpunosti neće doprinositi krčenju šuma do 2022. godine. Kroz ovakve napore, Nestlé gradi dugotrajna partnerstva i pruža poljoprivrednim zajednicima bolju sigurnost i veće prihode.

  • Nestlé će u svojim operacijama nastaviti da kontinuirano širi svoju ponudu hrane i pića na biljnoj bazi, kao i da pravi nove formule za proizvode kako bi oni bili još povoljniji po životnu okolinu. Sve veći broj brendova koji nemaju štetne emisije ugljen dioksida, a koje kompanija nudi svojim potrošačima, su prilika za borbu porotiv klimatskih promena. U proizvodnji hrane na biljnoj bazi „Garden Gourmet“ kao i „Garden of Life“ neće biti štetnih emisija ugljen dioksida do 2025. godine. Pored toga, brendovi kao što su „Nespresso“,
    „S.Pellegrino“, „Perrier and Acqua“ i „Panna“ takođe će postići cilj nulte emisije ugljen dioksida do 2022, dok će ostatak kategorije Nestlé Waters takav cilj dostići do 2025. godine.

„Kako više od dve trećine naših emisija dolaze od poljoprivrede, jasno je da su regenerativna poljoprivreda i pošumljavanje žižne tačke na našem putu na nultom uticaju na životnu sredinu. Ovi napori smanjiće emisije i poboljšati biodiverzitet. Nastavićemo da eliminišemo emisije iz naših operacija i da stvaramo poboljšanja u našem portfoliju proizvoda. Pred nama je izazov i odlučni smo da ga ispunimo“, izjavio je Magdi Batato, izvršni potpredsednik i direktor operacija kompanije Nestlé.

Nestlé očekuje da investira 3,2 milijarde švajcarskih franaka u narednih pet godina kako bi se ubrzali napori u okviru ovog plana, kao i da investira 1,2 milijarde švajcarskih franaka u prelazak na regenerativnu poljoprivredu u okviru kompanijinog lanca snabdevanja. Ove investicije će se finansirati kroz operativne i strukturalne efikasnosti, kako bi zarada ove inicijative bila neutralna.

Inicijativa „Science Based Targets“ (SBTi) potvrdila je da su ciljevi kompanije Nestlé na nivou koji je potreban kako bi se postigli najambiciozniji ciljevi Pariskog klimatskog sporazuma. SBTi čini saradnja neprofitnih organizacija i smatra se međunarodnim zlatnim standardom za procenu posvećenosti dostizanja nultog uticaja na životnu sredinu. Kompanija Nestlé će pružati godišnje izveštaje o svom napretku, kako bi ceo proces bio transparentan.