Sort by
Sort by

Nestlé osnovao Institut za ambalažu i pakovanje, prvi ove vrste u prehrambenoj industriji

Nestlé Institut za ambalažu i pakovanje, prvi ove vrste u prehrambenoj industriji, od danas je zvanično počeo sa radom. Zahvaljujući novom Institutu, kompanija će na tržište uvesti funkcionalna, sigurna i ekološka rešenja za ambalažu, ali i doprineti rešavanju problema plastičnog ambalažnog otpada globalno. 

Ovim povodom, Mark Šnajder (Mark Schneider), generalni direktor kompanije Nestlé izjavio je: „Naša vizija je da nijedna od naših ambalaža, uključujući plastiku, ne završi na deponiji za otpad ili kao smeće. U tu svrhu uvodimo ambalažu za višekratnu upotrebu, kao i ekološki prihvatljive materijale. Takođe, podržavamo razvoj lokalne infrastrukture za recikliranje i šema povrata depozita, u cilju kreiranja budućnosti bez otpada. Institut za ambalažu i pakovanje će nam omogućiti razvoj održivih materijala za pakovanje svih Nestlé proizvoda širom sveta.“   

Nestlé-ov Institut za ambalažu i pakovanje će pružiti niz naučnih i tehnoloških rešenja, poput ambalaža za višekratnu upotrebu, novih materijala na bazi papira, kao biorazgradivu i kompostabilnu ambalažu.

Stefan Palzer, tehnološki direktor kompanije Nestlé rekao je: „Smanjenje plastičnog otpada i ublažavanje efekata klimatskih promena vrhunskom tehnologijom i dizajnom proizvoda su prioritet za nas. Nestlé stručnjaci razvijaju i testiraju nove ekološki prihvatljive ambalažne materijale i sisteme za pakovanja, zajedno sa našim razvojnim centrima, dobavljačima, istraživačkim instuitucijama i startap kompanijama.“ 

Obraćajući se prisutnima, Sander Difrut (Sander Defruyt) iz Ellen MacArthur fondacije podvukao je da je Nestlé jedna od prvih kompanija koja je potpisala New Plastics Economy Global Commitment, koja postavlja konkretne ciljeve u eliminisanju plastičnog ambalažnog otpada i sveukupnog zagađenja. „Radosni smo što najveći svetski proizvođač hrane i pića na ovaj način dodatno osnažuje svoja istraživanja i kapacitete, kako bi ispunio zadate globalne ciljeve“, dodao je Difrut.    

U okviru posvećenosti da do 2025. sva pakovanja proizvoda kompanije budu napravljena od 100 odsto materijala pogodnih za reciklažu, Nestlé je već lansirao nova rešenja - primera radi, stručnjaci i dobavljači kompanije su razvili Nesquik All Natural i YES! proizvode, koristeći se novim, inovativnim papirnim materijalom za pakovanje koji ne sadrži plastiku i može se u potpunosti reciklirati kao papir.

Nestlé Institut za ambalažu i pakovanje deo je osnovnog istraživačkog centra kompanije u Švajcarskoj (Nestlé Research) i potvrđuje  posvećenost kompanije u jačanju jedinstvenog švajcarskog inovacijskog ekosistema.