Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kompanija Nestlé postavila klimatske prioritete

polja kukuruza
Back to Press releases

Kompanija Nestlé, najveći svetski proizvođač hrane i pića, predstavila je danas svoje glavne prioritete u borbi protiv klimatskih promena u Evropi, na Bliskom istoku i severu Afrike.
Nestlé je otkrio da skoro
dve trećine njegovih emisija imaju veze sa poljoprivredom. Kako bi se izborili sa štetnim emisijama, kompanija će, zajedno sa proizvođačima promeniti način proizvodnje hrane. Planirana je tranzicija ka regenerativnoj poljoprivredi, što bi trebalo da doprinese boljitku životne okoline i unapređenju prihoda poljoprivrednika.

Kakao i kafa iz održivih izvora

Glavni sastojci koje Nestlé nabavlja u Evropi, na Bliskom istoku i severu Afrike su kakao, kafa i mleko. Nestlé je, stoga, odlučio da se fokusira na zdravlje zemljišta, mlekare koje postižu neto-nula emisije* i nabavku kakaa i kafe iz održivih izvora.
„Naši projekti koji se tiču zdravlja zemljišta, farmi mlečnih proizvoda sa niskim emisijama i kakao i kafa iz održivih izvora obećavaju. Uvereni smo da će saradnja sa poljoprivrednicima i dobavljačima biti proširena kako bismo postigli naš neto-nula klimatski cilj“, izjavio je Marko Setembri, direktor kompanije Nestlé za Evropu, Bliski istok i sever Afrike


Nestlé je već preduzeo određene inicijative kako bi postigao svoj cilj neto-nula klimatskih emisija do 2050. godine.


Kroz programe kao što je „
Living Soils u Francuskoj i „Landscape Enterprise Networks u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nestlé omogućava poljoprivrednicima da ne koriste pesticide ili ih koriste u znatno manjim količinama, primenjujući pritom tehnike kao što su pokrivanje zemljišta i rotacija useva. Ove tehnike zadržavaju više ugljenika i vode u zemlji i stvaraju zdravije zemljište.


Razvojem mlečnih proizvoda koji su dobri i za ljude i za planetu, Nestlé će pojačati svoje delovanje u dostavnom lancu mlečnih proizvoda. Cilj kompanije je postizanje neto-nulta emisija u mlekarama. Nestlé projekti poput „
Climate-friendly Milk u Švajcarskoj i „First Milk u Ujedinjenom Kraljevstvu su već pokazali izvanredne rezultate pri smanjenju štetnih emisija na više od 220 mlekara. Koraci koje Nestlé preduzima uključuju bolje poljoprivredne inicijative, poput dužeg zadržavanja krava, korišćenje lokalne hrane i rad na zdravlju krava.

Do 2025. godine, 100% kakaa i kafe koju Nestlé koristi dolaziće iz održivih izvora. Kako bi se ovo postiglo, Nestlé sarađuje sa poljoprivrednicima kako bi se izbeglo krčenje šuma i radi na ambicioznom planu pošumljavanja. U 2020. godini, kompanija je pokrenula
javno-privatno partnerstvo kako bi se očuvala i oživela šuma Kavali na Obali Slonovače.

„Radimo sa poljoprivrednicima, adaptiramo naš portfolio da sadrži više proizvoda baziranih na biljkama i uvodimo brendove koji ne emituju ugljen dioksid u proizvodnji. Takođe ponovo osmišljamo naše procese proizvodnje i distribucije, kao i pakovanja proizvoda da bismo omogućili njihovo cirkularno korišćenje. Radimo sa našom globalnom mrežom za istraživanje i razvoj kako bismo isporučili klimatske ciljeve, ali će nam biti potrebno da radimo zajedno, sa čitavim lancem vrednosti i vladama kako bismo postigli uspeh“, istakla je Katja Sejdenšnur, direktorka održivog poslovanja kompanije Nestlé za Evropu, Bliski istok i sever Afrike

Korišćenje obnovljive električne energije

Do 2025. godine svih 800 Nestlé lokacija na globalu će koristii 100% obnovljivu električnu energiju. 80 fabrika od 130 u Evropi, na Bliskom istoku i severu Afrike već koristi 100% obnovljivu električnu energiju.
Na primer, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nestlé postavlja 25.000 solarnih panela na tri proizvodne lokacije. Oni će proizvoditi 10 gigavat časova struje godišnje i na taj način ukloniti oko šest miliona kilograma CO2 iz atmosfere godišnje, što je jednako emisijama 1.500 automobila.

*neto-nulte emisije predstavljaju ravnotežu između količine gasova koji izazivaju efekat staklene bašte koji se ispuštaju u atmosferu i količine koja se uklanja