Sort by
Sort by

Odgovornim korišćenjem vode Nestlé čuva bogatstvo vodnih resursa u Srbiji

ivanka stojnic
Back to Press releases

Beograd, 03. decembar 2021. – Usled klimatskih promena i povećane potrebe za hranom, svet će se u narednim decenijama suočiti sa velikim izazovima u poljoprivredi, a da bismo na njih adekvatno odgovorili - moramo svi zajedno brinuti o vodi kao najznačajnijem resursu. Ovu poruku je uputila kompanija Nestlé, kao jedan od učesnika konferencije „VODA, VAZDUH, ENERGIJA: Zajedno možemo više“, koja je danas održana u Muzeju nauke i tehnike.

Skup je organizovao magazin National Geographic Srbija u okviru platforme „Žuti okvir“, koju je pokrenuo početkom godine sa ciljem da podigne svest o značaju očuvanja životne sredine kroz tri ključne teme - vodu, vazduh i energiju. Na panelu posvećenom vodi, Nestlé Srbija predstavio je dosadašnje i najavio buduće aktivnosti kompanije u pravcu odgovornijeg postupanja prema okolini, a pre svega prema vodi, koju smatra najvažnijim prirodnim resursom. 

Savremeno postrojenje za preradu otpadnih voda vredno 1,2 miliona evra predstavlja do sada najveće ulaganje Nestlé-a u Srbiji u oblasti ekologije. Kapacitet postrojenja  je 5m3/h, a godišnje ispusti oko 24.000 kubnih metara prerađene otpadne vode. Fabrika je nedavno investirala i 100.000 evra u najmoderniji separator masti iz kišnice, koji osigurava da nijedan gram masti ne završi van fabrike i zagadi prirodna bogatstva.

„Dajemo sve od sebe da bogatstvo vodnih resursa u Srbiji sačuvamo i unapredimo jer smatramo da je naša je dužnost da budemo odgovorni prema prirodi i generacijama koje dolaze. Postrojenje za prečišćavanje u surčinskoj fabrici može da preradi celokupnu količinu vode iz proizvodnje i zadovolji kriterijume za njeno ispuštanje u prirodu. Plan je da dalje optimizujemo potrošnju vode kroz unapređenje procesa i proširivanja kapaciteta postrojenja usled povećanog obima proizvodnje“, istakla je Ivanka Stojnić, menadžer za održivi razvoj kompanije Nestlé za jugoistočno evropsko tržište, koja je učestvovala na panelu posvećenom vodi.

Kao globalni lider u proizvodnji hrane i pića, Nestlé je svestan uticaja poljoprivrede na globalno zagrevanje, jer iz ove industrije dolazi skoro dve trećine emisija gasova sa efektom staklene bašte. Kako bi osigurao da su sastojci koje koristi rezultat održive proizvodnje, blisko sarađuje sa poljoprivrednicima, dobavljačima i zajednicama u kojima posluje. Na globalnom nivou, do 2025. godine kompanija će uložiti 1,2 milijarde švajcarskih franaka kako bi doprineo izgradnji regenerativnih poljoprivrednih praksi koje će povećati udeo hranljivih  materija u zemljištu, održavanje vlažnosti zemljišta i otpornost useva. 

„U Srbiji smo započeli program regenerativne poljoprivrede sa naša dva lokalna proizvođača sušenog povrća. Naši farmeri će uz pomoć eksperata iz ove oblasti implementirati niz projekata kao što je prelazak na organska đubriva i pošumljavanje, a dodatne analize zemljišta doprineće smanjenju primene đubriva i pesticida“, dodala je Ivanka Stojnić.

Nestlé je posvećen smanjenju uticaja na životnu sredinu kroz sve faze poslovanja – od nabavke sirovina i ambalaže, preko logistike i distribucije, do prodaje. Fabrika u Surčinu prva je u Srbiji postigla ambiciozni cilj Zero Waste to Landfill, što znači da ni gram otpada iz pogona ne završava na deponijama, već se reciklira ili prerađuje i koristi u druge svrhe. I ostali globalni ciljevi grupe biće primenjeni lokalno, a neki od njih su uvođenje 100% reciklabilnog materijala za pakovanje do 2025. godine i postizanje neto-nulte emisije ugljen-dioksida do 2050. godine.