Sort by
Sort by

Zašto moramo da „regenerišemo“ način razmišljanja o hrani

Regenerisanje načina razmišljanja o hrani
Back to Press releases

Upoznajte se sa osnovnim principima regenerativne poljoprivrede i kako oni mogu da ublaže pritisak na životnu sredinu usled povećane proizvodnje hrane

I pored brojnih novih otkrića, piramida zdrave ishrane ostala je ista – njen temelj čine namirnice bogate nutritivnim vrednostima kao što su žitarice, povrće i voće. Ipak, danas nije dovoljno da ono što stavljamo u tanjir bude zdravo samo za nas. Kao odgovorni ljudi i potrošači, potrebno je da sagledamo i kako proizvodnja hrane utiče na životnu sredinu, zdravlje zemljišta i klimatske promene.

Nakon decenija intenzivne obrade uz obilnu primenu veštačkih đubriva, plodnost zemljišta je svuda u svetu, pa i u Srbiji, značajno opala. Uz dodatni izazov klimatskih promena, čiji je poljoprivreda jedan od uzročnika, ali u isto vreme i žrtva jer trpi posledice nepogoda i suša, sve više se priča o tome da li će biti dovoljno hrane da se namire sve potrebe rastuće svetske populacije. Održive prakse u gajenju sirovina i proizvodnji prehrambenih namirnica predstavljaju važan deo rešenja u borbi protiv izazova sa kojima se svi suočavamo.

Jedan od načina da proizvedemo dovoljno hrane, ne ugrožavajući potrebe budućih generacija, jeste regenerativna poljoprivreda. Svesna značaja ove prakse, najveća svetska prehrambena kompanija Nestlé je izabrala Srbiju kao prvu zemlju u regionu za pokretanje ovog programa, imajući u vidu bogatu tradiciju naše zemlje u poljoprivredi.

Održivi izbor: briga o okolini i generacijama koje dolaze

Krajem 2021. godine kompanija Nestlé pomogla je svojim dobavljačima sušenog povrća za Začin C da pređu na regenerativne poljoprivredne prakse. Naredne godine, u program su uključeni proizvođači suncokreta, koji se koristi za proizvodnju ulja kao glavnog sastojka Thomy majoneza, a nedavno su podršku dobili i uzgajivači soje, koja je jedan od sastojaka GARDEN GOURMET asortimana.

Za razliku od konvencionalnih poljoprivrednih metoda koje mogu iscrpiti hranljive materije u tlu, regenerativna poljoprivreda podrazumeva revitalizaciju zemljišta. Kombinacija tradicionalnih mera poput plodoreda, sadnje pokrovnih useva, korišćenja organskog đubriva i novih digitalnih tehnologija pozitivno utiče na obnovu biodiverziteta, povećanje organske materije i kapaciteta zemljišta za skladištenje ugljenika iz vazduha, što je jedna od najznačajnijih prednosti primene praksi regenerativne poljoprivrede. Zdravo tlo ima sposobnost da skladišti ugljenik, čime se ublažava uticaj klimatskih promena.

Praksama kao što su pokrovni usevi i redukovana obrada zemljišta, uzgajivači povrća, suncokreta i soje takođe pomažu u očuvanju vode i sprečavanju erozije zemljišta, dok mere precizne poljoprivrede smanjuju potrošnju goriva i đubriva, a samim tim i troškove.

Za Nestlé, ovo je dugoročna inicijativa kojom teži da podrži dobavljače i poljoprivrednike u svom lancu snabdevanja da se što više okrenu regenerativnim praksama. Krajnji cilj je da srpski poljoprivrednici nakon programa nastave sa primenama praksi regenerativne poljoprivrede koje su neophodne za očuvanje planete i prehrambenu sigurnost.

Doprinos zdravijem okruženju

U eri obeleženoj brigom za životnu sredinu, i potrošači sve više uviđaju da svojim izborima imaju uticaj ne samo na svoje zdravlje već i na zdravlje planete i taj trend jeste nešto što ohrabruje.

Važno je shvatiti da svojim svesnim odlukama i podrškom praksama koje podstiču obnavljanje, doprinosite stvaranju zdravije životne sredine i čuvanju naše planete za naraštaje koji dolaze.