Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Sort by
Sort by

Tri razloga da Svetski dan kuvara obeležite kod kuće

icd
Back to Press releases

Širom planete, 20. oktobar poznat je i kao Svetski dan kuvara. Ove godine, kompanija Nestlé po prvi put obeležava praznik u Srbiji i poziva vas da učestvujete u kulinarskom izazovu!

Brza hrana i obroci koje možemo pronaći na svakom koraku pružaju instant zadovoljstvo i osećaj sitosti, ali da li je baš tako? Mnogobrojna istraživanja, godinama unazad ukazuju na štetna dejstva sastojaka i način spremanja brze hrane. Pored lošeg uticaja na naše fizičko stanje i izgled, veliki unos nezdrave hrane može ugroziti, prvenstveno, naše zdravlje.

Sa druge strane, priprema obroka i konzumiranje hrane kod kuće višestruko su isplativiji – pored uvida u zdravije namirnice i način spremanja jela, često okupljaju porodicu ili drage ljude na jednom mestu, štede novac, a najmlađima razvijaju navike koje će im značiti u daljem razvoju i kasnijem životu. „Kućna hrana“ ima daleko veću vrednost ukoliko roditelji uključe i decu u sam proces kreiranja obroka.

Kvalitetno provedeno vreme sa najdražima

Kuvanje ne mora da bude obaveza. Uz dobar stav, deca će veoma brzo shvatiti da je kuvanje aktivnost u kojoj može da učestvuje čitava porodica i biće veoma uzbuđeni da pomognu. Bilo da se radi o tome da pomognu sa prenošenjem namirnica ili uz roditeljski nadzor pripreme zdrav obrok – shvatiće to kao igru u kojoj svi učestvuju. Na taj način, deca će od samog početka kuvanje povezivati sa zabavom, pa su šanse da se, u kasnijoj dobi, sami late kuhinje i iznenade najbliže svojim kulinarskim umećem – vrlo velike.

Zdrava ishrana od malih nogu

Statistički podaci i zvanična istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i kompanije Nestlé, kažu da je u Srbiji, svako treće dete, uzrasta od trećeg do sedmog razreda osnovne škole gojazno, što nedvosmisleno govori u prilog tome da najmlađe generacije, ali i njihovi roditelji ne vode previše računa o unosu pravih i zdravih namirnica u svoj organizam, redovnim obrocima, kao ni fizičkoj aktivnosti.

Upravo ove negativne statističke podatke i trendove, kompanija Nestlé želi da promeni i društvu usadi zdravije životne navike i odluke. Zajedničkim kuvanjem i pripremom hrane, ne samo da roditelji uče decu kako mogu napraviti obrok, već i koje su namirnice zdravije od drugih i koje treba izbegavati. Na taj način, deca na vreme uče da vole zdravu hranu, iako roditelje čeka izazov dok ih uvere da „zeleniš“ zaista nije toliko strašan. Kroz upornost i kreativnost u pravljenju obroka, deca na vreme prihvataju ukuse najrazličitijih namirnica.

I zabava kao pokretač

Pored zdravstvenog aspekta, kuvanje sa decom ima i zabavni karakter. Kulinarske veštine mogu se preneti i naučiti kroz različite izazove. Jedan od tih izazova, spremila je i kompanija Nestlé, u okviru obeležavanja Svetskog dana kuvara. Svojevrsni #ZdravoKlopajmoIzazov dopao se i poznatim TV licima, Kristini Radenković i Mariji Milovanović, kao i Ani Janković, poznatijoj pod pseudonimom Ana2Cats. One su, zajedno sa svojom decom, pripremale ukusna jela od samo 5 zdravih namirnica i svoje kulinarske veštine podelile na društvenim mrežama.

Ukoliko i vi, zajedno sa svojim najmlađima, želite da podelite svoje kuvarske bravure – odgovorite na pitanje na Facebook stranici Nestle Srbija – „Zašto baš Vi treba da dobijete paket sa zdravim namirnicama“ – i ako ste dovoljno kreativni, dobićete priliku da svetu pokažete koliko ste vični u pravljenju određenog jela.

Na ohrabrivanje roditelja da više kuvaju sa svojom decom, kompanija Nestlé odlučila se u okviru svog projekta ZdravoRastimo koji ove godine beleži deset godina postojanja, a koji za cilj ima edukaciju dece školskog uzrasta i njihovih roditelja, odnosno staratelja, o važnosti pravilne i zdrave ishrane, kao i redovne fizičke aktivnosti.

Tokom decenije sprovođenja projekta, kompanija je širom regiona edukovala preko 200.000 dece iz 1.800 škola, kao i 35.000 roditelja, uložila je preko 1.5 miliona evra, a nema sumnje da će nastaviti u tom smeru radi zdravije budućnosti društva i zajednice u kojoj posluje.