Sort by
Sort by

Zašto je posebno važno da deca unose dovoljno vode?

Nedovoljna hidratacija u detinjstvu može nepovoljno uticati na dečije rezultate u školi, njihov kognitivni performans i opšte zdravlje, pokazuju istraživanja. Procenat vode u organizmu sedmogodišnjaka je oko 75 odsto, pa je unošenje tečnosti izuzetno važno za njihov razvoj.

Zašto je posebno važno da deca unose dovoljno vode

 

Kada govorimo o zdravom načinu života, kako kod odraslih osoba tako i kod mališana, fokus je obično na pravilnoj ishrani. Ipak, s vremena na vreme važno je zapitati se da li u organizam unosimo dovoljno tečnosti, pogotovo vode, koja je neizostavan deo zdravijeg životnog stila. Da li ste znali da je detetu uzrasta do osam godina potrebno 4-5 čaša vode dnevno, a onim malo starijima preporučuje se čak 6-8 čaša? Unošenje vode značajno je za srećno i zdravije odrastanje, ali postoji i nekoliko dodatnih razloga zbog kojih je voda za najmlađe jednako važna kao i za odrasle, ako ne i važnija.

  • Deca mogu brže da dehidriraju. Ako ste roditelj, baka ili deka, ili ste bar jednom u svom životu čuvali nekog mališana, znate koliko su oni živahni i aktivni. Najmlađe drugare sve zanima – oni ispituju svet tako što se stalno igraju, trče, jure i skaču. Uz sve te aktivnosti, oni, naravno, mnogo brže gube vodu iz organizma nego prosečna odrasla osoba, pa je važno voditi računa da je unose u optimalnim količinama.
    Imajte u vidu da je oko 60 odsto organizma prosečne odrasle osobe voda, a da je kod mališana ovaj procenat još veći i iznosi oko 80 odsto na rođenju, a oko 75 odsto do trenutka kada obično krenu u prvi razred.
  • Mališani često zaborave da su žedni. Od mnoštva zabavnih avantura, možemo da razumemo kako klincima ne ostane previše vremena za jednu tako „dosadnu“ aktivnost poput čaše vode. Zato, obratite pažnju da svog mališana naučite da vam kaže kada je žedan, isto kao što govori kada je gladan – avanture neće nigde pobeći, a uz pravilnu hidrataciju, za njih će imati samo još više elana. Rešenje leži u tome da i vi budete „dosadni“ u početku i stalno ih pitate da li su žedni i nudite im vodu, dok oni sami ne steknu naviku redovne hidratacije.
  • Nedovoljna hidratacija može da ima negativan uticaj na dečije zdravlje. Neka istraživanja (npr. Goodman et al. 2013) pokazala su kako neadekvatno i nedovoljno unošenje vode može da ima nepovoljan uticaj na zdravlje mališana, uključujući i njihov kognitivni performans i rezultate u školi. Na primer, određene studije (poput. Khan et al. 2015 i Booth et al. 2012) pokazale su kako mališani čiji je organizam dobro hidriran, to jest oni koji redovno unose dovoljno vode, pokazuju značajno bolje rezultate u kognitivnim testovima.

Dodatno, kada govorimo o unošenju tečnosti, preporuke nutricionista su uvek da deca piju vodu i sveže ceđene sokove (sokove od svežeg voća i povrća), a da izbegavaju gazirane napitke i slatke sokove. „Voda je savršen izvor hidratacije, i uz to nema kalorija ni šećera“, ističe Koraljka Novina Brkić, nutricionistkinja kompanije Nestlé. „Postoje razni trikovi da ispijanje vode učinite zanimljivim za najmlađe – na primer, pomoću kockica leda u raznovrsnim oblicima, koje možete napraviti uz posebne modle, ili dodajući u nju interesantno isečene komade voća i povrća. Deca odlično reaguju na ove male promene, a vi im pomažete da u ranom detinjstvu steknu izuzetno zdravu naviku“, objašnjava ona.

Dakle, uz malo promišljanja i pažljivog planiranja, voda, osim izvora zdravlja, može biti i izvor zajedničke zabave i uživanja. I ne zaboravite - zdrava deca odrastaju u zdrave odrasle osobe, a izbori koje im ponudite kao malima itekako utiču na njihove samostalne izbore u zrelom dobu.

Baš zato su u osmoj sezoni projekta „Zdravo Rastimo“ koji zajednički sprovode Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé, sedmaci širom Srbije kroz četiri predavanja stekli osnovna znanja o pravilnoj ishrani i njenom planiranju, uticaju hrane na telo, kao i dobili praktične savete o tome kako ova znanja mogu da primene. Sve vreme ističe se i važnost unosa vode i to osam čaša dnevno. Sedmaci redovno unose tečnost, ali vrlo često su to slatka pića koja nisu dobar izbor za gašenje žeđi. Zaključno sa osmom sezonom, broj učenika koji su unapredili svoje znanje o ovim važnim temama dostigao je oko 32.000!

Zašto je posebno važno da deca unose dovoljno vode
Zašto je posebno važno da deca unose dovoljno vode