Sort by
Sort by

Zdrava deca – zdrava budućnost: Kako da mališane naučimo pravilnoj ishrani

Back to Press releases

Tokom panela „Zdrava deca – zdrava budućnost“, koji je organizovala kompanija Nestlé u okviru konferencije Pro-femina, prisutni su mogli da saznaju zašto su zdrava i pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost najbitniji faktori prilikom rasta i razvoja dece. Bilo je reči i o projektu ZdravoRastimo koji Nestlé sa partnerima u Srbiji sprovodi već devet godina i kroz koji je do sada prošlo više od 45.500 mališana školskog uzrasta.

Pravilni razvoj dece i borba za njihovo zdravije odrastenje jesu teme koje Nestlé, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije,  sprovodi od 2011. godine u osnovnim školama širom Srbije. Od kada je, kao deo globalne inicijative „Nestlé for Healthy Kids“ program ZdravoRastimo započet, više od 50.000 dece, nastavnika i roditelja su se ujedinili u borbi za zdraviju budućnost školaraca. Ovaj projekat podržali su i Savez za školski sport Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

Svesni koliko je pravilni razvoj dece i borba za njihovo zdravlje bitna tema, a u želji da promene situaciju, na panel diskusiji „Zdrava deca – Zdrava budućnost“ govorili su Renata Matusinović, izvršna direktorka kategorije hrane kompanije Nestlé za jugoistočni evropski region, Uroš Savić, generalni sekretar Savaza za školski sport Srbije, i dr Mirjana Tošić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut. Sagovornici su tokom panel diskusije podelili različita znanja i iskustva o navikama u ishrani dece u zemlji, regionu, kao i svetu.

Nestlé nastoji da inspiriše ljude da žive zdravim životom, naročito decu, jer detinjstvo je period intenzivnog rasta i razvoja u kome je potrebno obezbediti odgovarajući unos energije. Zato je već tada važno podsticati formiranje zdravih životnih navika u domenu pravilne ishrane i fizičke aktivnosti. Osim toga, kao deo šireg programa ZdravoRastimo, nastao je i projekat ZdravoKlopajmo koji pokazuje koliko je lako upravljati porcijama pri ishrani.

„Obrazovanje u školi koje smo stvarali zajedno sa partnerima, školama, đacima i nastavnicima poslednjih godina nikada ne prestaje. Uvek možemo da idemo korak dalje za svoje zdravlje – ali je najvažnije da postanemo svesni svojih odluka koje na njega utiču. U tom smislu, ZdravoRastimo je postigao izuzetan uspeh, i mi smo opravdano ponosni. Najvažnije konkretne i značajne akcije koje motivišu decu dolaze od samih nastavnika u svakoj školi koja je ovaj projekat prepoznala kao ulaganje u zdraviju budućnost. Nestlé je svestan odgovornosti i važnosti kada je reč o pravilnoj ishrani i zato se trudi da pojedincima i porodicama omogući zdraviji i lepši život nudeći im hranu odličnog kvaliteta, istakla je Renata Matusinović.

Dodatno, podaci brojnih istraživanja ukazuju na porast broja prekomerno uhranjene i gojazne dece u zemljama Evrope, pa i kod nas. Istraživanje u našoj zemlji, koje je u okviru projekta ZdravoRastimo sproveo Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut, pokazalo je da 60,3 odsto sedmaka kupuje sendviče ili peciva kao obrok u školi, a da preporučen unos od pet obroka dnevno upražnjava tek svaki četvrti ispitani učenik.

„Tokom poslednje decenije gojaznost u dečijem uzrastu predstavlja ozbiljan zdravstveni problem sa brojnim komplikacijama i posledicama po zdravlje i u kasnijem životnom dobu. Više od 60 odsto dece koja su prekomerno uhranjena pre početka puberteta postaje gojazno u odraslom životnom dobu, što ukazuje na značaj ranog otkrivanja, prevencije gojaznosti u detinjstvu“, rekla je dr Mirjana Tošić.

Opšte je poznato da fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu može dovesti do nepravilnog razvoja tela i nastanak deformiteta kod dece. Srećom, projekat „Zdravo Rastimo“ putem edukacije o pravilnim navikama i motivacijom je vratio više od 24.000 učenika i učenica na sportske terene. Uroš Savić je napomenuo da je ovakav uspeh ostvariv uz pomoć nastavnika fizičkog koji prepoznaju značaj ovog projekta.  

Panel diskusija „Zdrava deca – zdrava budućnost“, kao i celokupni projekat ZdravoRastimo, stavlja u prvi plan nešto što je često zapostavljeno. Pažnja se usmerava na zdrav način ishrane, fizičku aktivnost i sticanje dobrih i zdravih navika. Deca će se hraniti zdravije, pa će samim tim i misliti zdravije, a sve to vodi u zdraviju budućnost.

profemina panel