Studija, koju je sprovela kompanija Nestlé, pokazala je da umereno konzumiranje crne čokolade svakog dana može da pomogne u smanjenju nivoa hormona koji izazivaju stres u organizmu.
Naučnici zaposleni u istraživačkom centru kompanije Nestlé u Švajcarskoj proučavali su biohemijsku osnovu zbog koje se čokolada smatra za „hranu koja pruža utehu”. Njihova istraživanja pokazala su da hemijski sastav crne čokolade može da popravi raspoloženje ljudi koji su izloženi stresu.
Naučnik iz kompanije Nestlé, dr Sunil Kochhar, objasnio je otkrića do kojih je došao u svojoj prezentaciji „Kakao i čokolada: nauka oduševljenja” na nacionalnom sastanku Američkog udruženja hemičara (ACS) u Kaliforniji. U okviru studije o efektima crne čokolade na nivo stresa, tokom dve nedelje posmatrano je 30 zdravih odraslih osoba. Svaki od učesnika svakodnevno je dobijao 40g crne čokolade, što je otprilike četiri kocke. Polovinu date čokolade konzumirali su ujutru, a drugu polovinu tokom popodneva. Kod učesnika koji su pokazali više nivoe stresa na početku istraživanja, u organizmu je zabeleženo smanjenje hemijskih reakcija povezanih sa stresom. Rezultati su pokazali smanjenje nivoa hormona koji utiču na stres kod svih učesnika istraživanja, uključujući i one kod kojih na početku studije nije procenjeno da su pod stresom.
“Kada ste pod stresom, hemijski sastav u vašem organizmu nije balansiran,” rekao je dr Kochhar. “Tokom dužeg perioda, ovakvo stanje može da bude štetno po vaše zdravlje. Došli smo do saznanja da konzumiranje umerene količine crne čokolade svakog dana može da pomogne balansiranju hemijskog sastava organizma ljudi koji su pod stresom. Možemo da spekulišemo o tome da uvođenje crne čokolade u zdravu i izbalansiranu ishranu može uspostaviti hemijski sastav koji će omogućiti organizmu da se na bolji način izbori sa stresom”.
Crna čokolada korišćena u ovoj studiji, sadržala je 75% kakaa. Kakao je bogat hemijskim sastavom koji utiče na metabolizam i na hemijske reakcije koje se odvijaju u ćelijama.
“Anksioznost i stres mogu značajno uticati na opšte zdravlje ljudi, izazivajući različita fizička i emocionalna stanja, ponekad vodeći do ozbiljnijih zdravstvenih problema”, izjavio je dr Kochhar. “Ovi rezultati u velikoj meri podržavaju naše stalne napore da ustanovimo uticaj izvesnih sastojaka hrane na ljudski metabolizam i zdravlje.”
Studija, objavljena u naučnom časopisu koji se bavi temama proteinskih istraživanja, jedna je od nekoliko studija koje je sproveo istraživački centar kompanije Nestlé u vezi sa novootkrivenim koristima crne čokolade po zdravlje.