Sort by
Sort by

KAFA KAO PRIRODNI STIMULANS – POKRENI SVOJA ČULA

Back to Press releases
Beograd
Budi vas zvuk alarma, a dugme za odlaganje zvonjave ne pomaže mnogo i „snuz” deluje kao najmanja merna jedinica za vreme. Ipak ustajete, iako vam „duša spava” i čula se tek bude. Ljudi vole da se probude na različite načine. Neki vole iznenadni udarac na čula kako bi se pokrenuli, drugi nežnije, postepene podsticaje, zagrevanje pred početak dana. Za mnoge od njih, kafa je ta koja budi i inspiriše čula i označava početak dana. Nisu retki ni oni koji svoj omiljeni napitak ispijaju uveče, jer pred sobom imaju zadatke zbog kojih moraju biti budni do kasno. Kafa se tad čini kao najbolji prijatelj čula, na koga se možete osloniti.

Naravno, postoje mnogi drugi načini za razbuđivanje i poboljšanje koncentracije i pažnje. Ono što je sigurno je da kafa, zahvaljujući kofeinu, može na različite načine da utiče na vas – od pokretanja i stimulacije do osveženja i opuštanja.

Kofein je najrasprostranjeniji mentalni stimulans na svetu. Pored kafe, njegovi prirodni izvori su i čaj, kakao i guarana. Količina kofeina iz tri do četiri šoljice kafe nalazi se i u 400 grama čokolade ili četiri limenke energetskog pića. Nakon ispijanja kafe, njegovo dejstvo može da potraje i do pet sati.

„Kafa stiže u stomak... Od tog trenutka, ideje se šire kao bataljoni pešadije na bojno polje, i bitka počinje. Detalji kojih se prisećate stižu duplo brže. Laka konjica poređenja lansira veličanstvenu paljbu, artiljerija logike žuri”, pisao je o uticaju kafe još pre gotovo dva veka čuveni francuski književnik Onore de Balzak. 

Šta se zapravo dešava kada kafa dospe u naše telo? Kofein adenozin receptorima u našem mozgu govori da treba da odmorimo. Poruke, ili nivoi adenozina, povećavaju se sa svakim budnim satom. 

Kada kofein uđe u telo, imitira adenozin i počinje da šalje poruke njegovim receptorima, samo što im govori da treba da ostanemo budni, umesto da odmaramo. To pokreće jaču aktivnost nervnih ćelija, što primećuje hipofiza, koja izdaje naredbe – hormone – za proizvodnju adrenalina. Kofein stimuliše proizvodnju dopamina i time isporučuje „dobro se osećam” poruke mozgu. 

Kafa je u stanju da vam pokrene čula na razne načine, podigne energetske nivoe i izoštri um. Poznato je da kofein ne deluje samo na mentalne, već i na fizičke performanse. Skorija istraživanju su pokazala da u Srbiji skoro 90 odsto ispitanika kafu pije ujutro, kod ili van kuće, dok čak 64 odsto naših sugrađana u kafi uživa i tokom večeri. 

Intrigantna kompleksnost kafe može da vam pruži čitav niz emotivnih blagodeti, koje nadaleko prevazilaze samo ukus – počev od stimulacije i relaksacije do osveženja. Uz Nescafé možete uživati u svako doba dana i prema svom ukusu – jačinu i dodatke određujete sami. Možete je piti blažu, jaču, s mlekom, šlagom, posutu čokoladnim mrvicama, kao topli napitak ili ledeni Frappe..., a zahvaljujući procesima koji se koriste u proizvodnji, Nescafé u svakoj kombinaciji zadržava prirodnost 100% kafe.