Sort by
Sort by

Kakve su prijateljske veze mladih danas?

Back to Press releases
Beograd
 

Koliko imamo pravih prijatelja? 

Kako stara poslovica kaže, prave prijatelje možemo nabrojati na prste jedne ruke. Rezultati istraživanja* koje je kompanija Nestlé uz pomoć GFK sprovela u Srbiji među mladima uzrasta od 15 do 25 godina, potvrđuju da najviše prijatelja stičemo u uzrastu od šest do 15 godina, kao i da bi više od polovine ispitanika „ruku dali“ za dva ili tri prijatelja. Ortaci iz kraja ili detinjstva su osobe od najvećeg poverenja, pokazuje istraživanje, a ova dugotrajna prijateljstva, u čijoj osnovi leži iskrenost i poverenje, prošla su „test vremena“, preživela povremene krize, svađe, nerazumevanja, rivalstva i razvojne probleme koje nosi adolescencija. Psiholozi ovakva prijateljstva najčešće objašnjavaju i zajedničkim referentnim okvirom, odnosno istim iskustvima, izloženosti medijima, kulturi i običajima. 

Kako provodimo vreme sa prijateljima?

Gotovo četvrtinu svog dana mladi posvećuju online komunikaciji, međutim, kako istraživanje pokazuje, isto toliko vremena provode u druženju sa prijateljima offline. Sa druge strane, iako  polovinu vremena provedu komunicirajući, primetan je kraći period boravka u prirodi, bavljenja fizičkim aktivnostima ili odlazaka u pozorište ili bioskop. „Planiranje vremena je boljka mladih ljudi. Većina verovatno nije ni svesna da gotovo istu količinu vremena provodi u komunikaciji online i uživo. Prijateljstvo mora da ima kvalitet spontanosti, ali zahteva vreme koje moramo pronaći pored ostalih dnevnih obaveza. Zato društvene mreže mogu biti nužna, ali ne prava zamena za loše planiranje i hroničan nedostatak vremena“, tumači Dragan Ilić, radijski i TV voditelj i psiholog po obrazovanju. 

Pored bleje, koja, zaključuje se, predstavlja najčešću aktivnost među mladima, statistika govori da su zajedničke sportske aktivnosti češće među dečacima, u Zapadnoj Srbiji su češći noćni izlasci, dok u Istočnoj Srbiji devojke najviše vole da se druže u kućnom ambijentu. Omladina u našoj zemlji u manjem procentu putuje sa prijateljima ili izlazi po restoranima, a naš sagovornik ovaj rezultat objašnjava ekonomskim faktorom i objašnjava da „kako neka prijateljstva upravo razvijamo na osnovu zajedničkih interesovanja, koliko ćemo negovati ta interesovanja može zavisiti od toga da li će ortak imati love za odlazak na koncert, utakmicu, ili u noćni provod“.

Kako sačuvati prave prijatelje?

Naravno, druženjem uživo! Sa druge strane, i da bismo među velikim brojem poznanika ili prijatelja na društvenim mrežama sa kojima svakodnevno komuniciramo prepoznali prave, nalik prijateljima iz „školskih klupa“, tajna leži u razgovoru u offline svetu uz zajedničke aktivnosti, a najbolje uz Nescafé 3u1. 

Da li su „test vremena“ položili #PraviPrijatelji koji su se nakon dužeg vremena isključivo online komunikacije okupili uživo uz šoljicu Nescafé 3u1 možete pratiti na linku: http://bit.ly/2k6vcka*Istraživanje pod nazivom „Friendship module“, izrađeno u novembru 2016. godine za potrebe kompanije Nestlé, sproveo je GfK na uzorku od 400 učesnika uzrasta od 15 do 25 godina, na nivou cele Srbije i uzorku koji je činio podjednak procenat muške i ženske populacije