Sort by
Sort by

Legenda o kafi

Back to Press releases
Beograd

Da li ste znali da bi ljubitelji kafe širom sveta za otkriće ovog napitka trebalo da zahvale kozama?

Od zapuštenih manastira do evropskih salona

Legenda o kafi svoj početak nalazi u današnjoj Etiopiji, gde je stado mladog pastira naišlo na bobice od kojih je postalo toliko živahno, da je njihov pastir i sam otišao da ih nabere i proba. Proći će vekovi pre nego što će kafa naći svoj put do Meke, odakle se u 15. veku širi do severne Afrike i južne Španije. U trenutku kada Meka postaje deo Otomanskog carstva, kafa nalazi svoj put i do današnje Turske. Međutim, najdominantniji prodavci kafe na evropskom tržištu bili su stanovnici Mletačke republike, odakle se širila Evropom, dok su glavnu konkurenciju predstavljali Holanđani, tada veliki trgovci.

Biljka dostojna kraljeva

Nije tajna da je Luj XIV uživao u luksuzu, što je kafa svakako bila. Kao strastveni obožavalac, čeznuo je za sopstvenim plantažama. Spletom zanimljivih okolnosti, gradonačelnik Amsterdama dugovao mu je uslugu. Dvojica prijatelja dogovorila su se da sve reše poklonom u vidu jednog stabla kafe, koje su nazvali „Plemenito drvo“. Legenda kaže da je vladar pričao sa tim stablom po čitav dan, pre nego što je dozvolio svojim baštovanima da ga preuzmu. Ispostaviće se da je upravo ovo stablo jedno od najbitnijih u celoj istoriji kafe. Naime, da bi stvorio najbolje uslove za uzgoj kafe, Luj XIV naredio je svojim slugama da naprave prvi staklenik u Evropi. Njegov trud je urodio plodom - par godina kasnije počeo je izvoz kafe u Ameriku.

Brazil i kafa - početak jedne ljubavi

Francuski kapetan Gabrijel de Klije 1723. godine zasadio je kafu na Martiniku odakle se ona širila po celoj Latinskoj Americi. Prva stabla kafe u Brazilu zasađena su samo 4 godine kasnije, u oblasti Para. Kafa se dobro primila na brazilskom tlu, a kada je sredinom XIX veka veoma retka biljna bolest napala plantaže kafe u Severoistočnoj Americi, Brazil je izbio na prvo mesto kao najpoznatiji svetski proizvođač kafe. Tu titulu Brazil i dalje ponosno nosi. Danas, sedam latino-američkih država daje oko 85% svetske proizvodnje kafe, a sam Brazil proizvodi trećinu.

Šoljica koja pokreće dan

Ljubitelji kafe danas mogu da biraju između mnoštva različitih aroma i ukusa... Ne treba olako shvatiti pogodnost savremenog života koji nam omogućava da u čarima kafe uživamo kada god to poželimo jer su, ne tako davno, ljudi s nestrpljenjem čekali prekookeanske brodove ne bi li činili isto. Isto tako, nekada nije bilo moguće tako brzo i lako pripremiti omiljeni napitak, sve dok nije otkrivena instant kafa koja nam je omogućila da uživamo u istim aromama i ukusima uz brzu pripremu i bez taloga u šolji. Zato, prigrlite sledeću šoljicu svoje instant kafe sa posebnim užitkom, i ne zaboravite da zahvalite radoznalcima koji su kroz vekove otkrivali sve prednosti kafe, kao i avanturistički nastrojenim kozicama.