Sort by
Sort by

NASTAVNICI PORUČILI DA JE EDUKACIJA O ZDRAVIM ŽIVOTNIM NAVIKAMA NEOPHODNA U ŠKOLAMA

Back to Press releases
Beograd
Konferencija „Zdravo Rastimo“ okupila je više od 60 nastavnika i profesora fizičkog vaspitanja i biologije iz cele Srbije, koji su prisustvovali edukaciji u vezi sa ovim projektom i u okviru interaktivne radionice diskutovali o tome kako unaprediti opšte znanje đaka u našoj zemlji o važnosti vođenja računa o pravilnoj ishrani i redovnim fizičkim aktivnostima.
 
„Zdravo Rastimo“ je deo globalne Nestlé Healthy Kids inicijative (Zdrava deca), a koji u Srbiji zajedno sprovode Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé.  Reč je o najopsežnijem projektu ovakve vrste u regionu, koji isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije. Cilj programa je stvoriti svest o važnosti zdravih životnih navika kod dece, koje su ključne za prevenciju gojaznosti i prekomerne težine i s njima povezanih najraširenijih bolesti današnjice poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme. U šestoj sezoni projekta biće obuhvaćeno više od 5.465 učenika sedmih razreda iz Srbije, dok je ukupan broj učenika koji su do sada imali korist od edukacije 19.200.
 
„Projekti u partnerstvu javnog i privatnog sektora, kao što je Zdravo Rastimo, su od izuzetnog javno-zdravstvenog značaja. Rezultati ovog programa nam predstavljaju podsticaj da nastavimo sa obrazovanjem i motivisanjem đaka da se bave sportom i primene znanja o pravilnoj ishrani koja su pružena kroz program“, istakao je Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije. 
 
Nastavnici koji realizuju ovaj projekat u školama su se saglasili da, iako je puno urađeno u proteklim godinama, postoji prostor za poboljšanje znanja dece o zdravim navikama, te da je važno ponovno uvođenje zdravstvenog vaspitanja kao zasebnog predmeta, kao i nastave domaćinstva u školama. Pored toga, obnova školskih kuhinja i uključivanje programa „Zdravo Rastimo“ i edukacije o pravilnoj ishrani i značaju fizičkih aktivnosti u školski kurikulum smatraju važnim, kako bi učenici stekli bolje navike u ishrani i shvatili značaj vođenja računa o svom zdravlju.
 
Istakli su i da je poželjno uvesti dodatne fizičke aktivnosti koje bi obuhvatile i đake koji nisu skloni sportu, obnoviti sportske sale, a naglašena je i podrška škola i institucija roditeljima u odgoju zdravije dece. Nastavnici su ukazali i na činjenice da su u pojedinim školama potrebni redovni, preventivni zdravstveni pregledi za đake, kao i na lošije stanje sportskih sala u školama u manjim mestima. 
 
Važnost projekta prepoznali su i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji su i ove sezone dali svoju podršku.