Sort by
Sort by

Nestlé Health Science podržava razvoj prve mikrobiološke terapije u svetu

Back to Press releases
Beograd

U razvoj nove klase bioloških lekova „Ecobiotics“ uloženo 120 miliona dolara, sa ciljem tretiranja bolesti opasnih po život

Recentna naučna istraživanja sve više povezuju neuravnotežen mikrobiom, nevidljivi ekosistem ljudskog organizma sastavljen od triliona mikroorganizama poput bakterija, kvasaca, plesni i gljivica, s nizom zdravstvenih stanja kao što su upalne bolesti creva i crevne infekcije uzrokovane bakterijom Clostridium difficile (C.diff).

Kako bi se unapredilo lečenje navedenih bolesti, koje u nekim slučajevima mogu biti i opasne po život, Nestlé Health Science potpisao je ekskluzivni ugovor o saradnji izvan SAD-a i Kanade s kompanijom Seres Therapeutics. Nestlé Health Science je uložio 120 miliona američkih dolara i tako podržao razvoj nove klase bioloških lekova „Ecobiotics“ kompanije Seres Therapeutics, a koja se temelji na mikrobiološkim organizmima.

Sve više dokaza, naime, upućuje na to da je ulcerozni kolitis (UC) obeležen neravnotežom bakterija u crevima, a njeno lečenje može imati značajan klinički učinak. Procenjuje se i da oko 2,5 do 3 miliona ljudi u Evropi boluje od upalnih bolesti creva, što zdravstvu predstavlja trošak od 4,6 do 5,6 milijardi evra godišnje.

„Ovim strateškim potezom još jednom smo pokazali našu nameru da naprednim zdravstvenim pristupima doprinesemo transformaciji ishoda za bolesnike i stvaranju vrednosti u zdravstvenim sistemima širom sveta“, izjavio je Greg Behar, predsednik Uprave Nestlé Health Science i član upravnog odbora kompanije Seres Therapeutics.

Nestlé Health Science je ovim sporazumom podržao  potencijalnu komercijalizaciju prve mikrobiološke terapije u svetu.