Sort by
Sort by

NESTLÉ SE OBAVEZAO DA ĆE UKLONITI NAJMANJE 18.000 TONA ŠEĆERA IZ SVOJIH PROIZVODA U EVROPI DO 2020. GODINE

Back to Press releases
Beograd
Nestlé se obavezao da će ukloniti najmanje 18.000 tona šećera iz proizvoda koji će se naći na evropskom tržištu do 2020. godine. Zahvaljujući ovoj odluci, kompletan Nestlé asortiman u Evropi imaće u proseku 5 odsto manje šećera nego sada. Nestlé ovim potezom želi da podrži Evropsku komisiju i njene zemlje članice, koje bi do kraja godine trebalo da razviju plan aktivnosti za poboljšanje prehrambenih proizvoda. Obećanje o smanjenju šećera deo je globalnih obaveza kompanije koje će biti objavljene 7. marta.

Kompanija Nestlé je pomenutu odluku najavila na događaju EU održanom na Malti, a koji je bio posvećen gojaznosti dece.  Tim povodom, Marko Setembri (Marco Settembri), Izvršni predsednik kompanije Nestlé i direktor za Evropu, Bliski istok i Severnu Afriku, istakao je važnost zdrave prehrane: „Kada jedno od troje dece ima prekomernu telesnu težinu ili je gojazno, jasno je da moramo učiniti više kako bismo im ponudili zdraviji izbor hrane i pomogli u promociji aktivnog načina života“.

Nestlé već dugi niz godina ulaže u stvaranje zdravijih i ukusnijih proizvoda tako što uklanja šećer, so i masti, a dodaje druge hranljive nutritijente kao što su cela zrna žitarica. Tako je, na primer, Nestlé u prethodne tri godine uklonio 11.300 tona šećera iz proizvoda u Evropi, jer nisu bili u skladu sa visokim standardima kompanije u proizvodnji hrane. Osim toga, nedavno je najavljeno unapređenje recepture NESQUIK instant kakao napitka koje će od sada sadržati manje šećera po porciji. Nov način strukturisanja šećera u okviru receptura proizvoda omogućiće značajno smanjenje njegovog udela u konditorskim proizvodima, uz istovremeno zadržavanje prirodnog ukusa.

Glavni izazov je, kako naglašava Setembri, želja da se promene prehrambene navike ljudi: „Nestlé proizvodi predstavljaju samo nekoliko procenata od ukupnog broja prehrambenih proizvoda koje možemo naći na policama. Ukoliko želimo da promenimo navike potrošača neophodna nam je podrška celokupne industrije, uključujući i proizvođače privatnih robnih marki“.

Evropska komisija i države članice EU saglasne su se da je neophodno razviti nacionalne planove aktivnosti kako bi se uticalo na smanjenje udela dodatnog šećera u prehrambenim proizvodima do kraja 2017. godine. Nekoliko zemalja članica već je započelo lokalne inicijative, ali Nestlé ipak poziva na snažniju koordinaciju i približavanje politici ishrane Evropske Unije. To će „stimulisati inovacije i dovesti do zdravije budućnosti za Evropu“, navodi Marko Setembri.

 

Više informacija:

Twitter:
 @NestleEU

Youtube: Video poruka – Marko Setembri: https://youtu.be/A1zhJ5lyAs0

Trenutne Nestlé obaveze u vezi sa ishranom:  http://www.nestle.com/csv/nutrition