Sort by
Sort by

Novi proizvod za dopunu dojenja Tečni NAN 1+

Back to Press releases
Beograd,
Kompanija Nestlé proširila je asortiman hrane za odojčad gotovim, odmah spremnim za upotrebu, NAN proizvodom u tečnom obliku, NAN OPTIPRO 1+ za decu uzrasta od dvanaest meseci i iznad. Tečni NAN OPTIPRO 1+ služi kao dopuna dojenju i predstavlja deo raznolike ishrane odojčadi nakon godinu dana starosti.

Nakon prvih meseci hranjenja bebe isključivo majčinim mlekom, koje je ujedno jedina hrana u prvih šest meseci, sledi razdoblje uvođenja novih namirnica. Prema pedijatrijskim preporukama optimalno razdoblje za početak dohrane je nakon navršenih 4 do 6 meseci života, pri čemu mleko i dalje ostaje glavna namirnica u količini od 500ml dnevno. 

Majkama se dojenje savetuje, međutim u slučaju kada to nije moguće prehrambene potrebe bebe moraju se zadovoljiti mlečnim formulama za odojčad. Ova tema bila je u fokusu na druženju organizovanom povodom predstavljanja NAN proizvoda za domaće tržište, a pored toga govorilo se i o navikama u ishrani dece starosti od 12 meseci, najčešćim nedoumicama sa kojima se majke obraćaju pedijatrima, kao i važnosti kvalitetne ishrane odojčadi za zdrav rast. Odgovore na ova pitanja dali su dr Goran Vukomanović, pedijatar, Snežana Jolić, stručni savetnik za Nestlé dečiju hranu, dok je poznata TV voditeljka Nataša Miljković sa prisutnima razgovarala i o svom majčinskom iskustvu. 

„Nestlé, vodeća prehrambena kompanija na svetu sa najvećom istraživačkom mrežom u industriji, prepoznala je značaj uvođenja proizvodne linije namenjene ishrani najmlađih, sa namerom da doprinese njihovom pravilnom rastu i razvoju i obezbedi im najvažnije nutritivne sastojke. Roditelji su danas svesni međusobne povezanosti ishrane i zdravlja još od najranijeg doba deteta, a tečni NAN je nastao kao odgovor na potrebe savremenih mama koje svojim bebama žele da pruže visoko kvalitetan i hranjljiv obrok“, izjavila je Snežana Jolić, stručni savetnik za Nestlé dečiju hranu.   

Tečni NAN na tržištu Srbije dostupan je kao mleko za odojčad NAN OPTIPRO 1+ u pakovanju od 1 litar, a namenjen je bebama starijim od godine dana kada se one još uvek prilagođavaju uobičajenoj ishrani. Proizvod ne sadrži dodatne šećere, izuzetno je prijatnog ukusa, a bogat je vitaminom D, važnim za rast kostiju deteta. 

Kako je nastala mlečna formula? 
Sredinom 1860-ih Henri Nestlé počeo je da proučava različite kombinacije kravljeg mleka, pšeničnog brašna i šećera, pokušavajući da proširi izbor ishrane za decu koju majke nisu mogle da doje. Njegov krajnji cilj bio je da smanji stopu smrtnosti odojčadi koju majke nisu mogle da doje. Novi proizvod nazvao je Farine Lactée Henri Nestlé, a prvi potrošač bio je dečak rođen pre vremena, kog majka nije mogla da doji. Nakon što mu je mlečna formula spasila život počela je njena proizvodnja, te je novi proizvod bio plasiran na većinu evropskih tržišta.