Sort by
Sort by

NOVINARI KUVALI SA DECOM NA RADIONICI O ZNAČAJU MANJEG UNOSA SOLI

Back to Press releases
Beograd,
Kompanija Nestlé predstavila supu za decu „Sunđer Bob“ sa 30 odsto manje soli i najavila dodatno smanjenje količine soli u supama

Edukativna kulinarska radionica „C klub malih kuvara“, koja se održava svakog meseca u školi kuvanja „Il Primo“, ovog vikenda okupila je novinare beogradskih redakcija koji su se sa svojom decom okušali u pripremi ukusnih i balansiranih obroka. Tokom dvočasovnog druženja sa profesionalnim kuvarom i nutricionistom, novinari i deca su pokazali umeće u pripremanju paste i karija sa smanjenom količinom soli, a saznali su i koji prirodni začini obogaćuju ukus, a mogu biti zamena za so. 

Nestlé je ovom prilikom predstavio novu dečiju supu „Sunđer Bob“ bogatog i umereno slanog ukusa, sa više seckanog povrća i 30 odsto manje soli u odnosu na druge C supe. 

Prema aktuelnim smernicama, strogo treba voditi računa da se unos soli prilagodi uzrastu dece, koja nisu predodređena da vole slano i njima su sasvim ukusne i one namirnice koje sadrže manje soli. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da treba unositi pet grama soli dnevno, što je jedna kašičica, pri čemu količine treba dodatno prilagoditi deci, u zavisnosti od uzrasta“, izjavila je Vesna Zečević, nutricionista, predsednik Udruženja dijetetičara - nutricionista predškolskih ustanova Beograda. 

Najnovija dečija supa nastavak je dobrih rezultata posebne strategije kompanije, usredsređene na ishranu, zdravlje i zdrav život. Pri evaluaciji hranljive vrednosti svojih proizvoda, Nestlé primenjuje metodologiju nutritivnog profiliranja, zasnovanu na preporukama vodećih autoriteta u javnom zdravstvu, poput Svetske zdravstvene organizacije, a koja se temelji na ocenjivanju proizvoda prema strogim nutritivnim kriterijumima. 

To znači da se u ispitivanju posebna pažnja pridaje količini energetske vrednosti proizvoda, količini dodatog šećera, soli, trans-masnih kiselina i zasićenih masnoća, kao i nutrijentima koji su specifični za pojedinu kategoriju, poput natrijuma za kulinarske proizvode. Ukoliko proizvod zadovoljava potrebne kriterijume, dodeljuje mu se status proizvoda sa superiornim nutritivnim sastavom, čime su ispunjeni i uslovi za njegovo oglašavanje prema mlađima od 12 godina. 

Do 2016. godine, Nestlé će dodatno umanjiti količinu soli u svojim kulinarskim proizvodima za 10 do 15 odsto. Zabavne supe svojim izgledom privlače decu, a zbog smanjene količine soli i većeg udela sitno iseckanog povrća predstavljaju dobro izbalansiran početak obroka.