Sort by
Sort by

Pravi prijatelji ne čekaju seen da se vide!

Back to Press releases
Beograd
Istraživanje* kompanije Nestlé sprovedeno među mladima uzrasta od 15 do 25 godina u Srbiji na temu prijateljstva pokazalo je da:
  • Mladi provode približno isti udeo slobodnog vremena, četvrtinu dana, u online komunikaciji sa prijateljima i u ispijanju kafe ili odlasku na užinu sa društvom
  • Više od polovine mladih osoba u Srbiji ima dva ili tri prijatelja za koja bi „dao ruku“
  • 68 odsto ispitanika bi odabralo prijateljstvo ispred ljubavi, a isti procenat veruje da putem Interneta može pronaći ljubav
  • 92 odsto mladih bi se odreklo Facebook-a zarad odlaska na kafu sa prijateljima 
  • Trećina ispitanika ponekad kuca poruke na telefonu dok pije kafu sa prijateljima

Pravi prijatelji ne čekaju seen da se vide, pravi prijatelji se lajkuju uživo, pravi prijatelji četuju uživo, pravi prijatelji ne šeruju fotografije nego dele uspomene – zaključeno je u okviru diskusije na temu prijateljstva koju je povodom nove kampanje NESCAFÉ 3u1 pod nazivom #PraviPrijatelji organizovala kompanija Nestlé. Ovom prilikom, Dragan Ilić, poznati radijski i TV voditelj i psiholog po obrazovanju i Aleksandar Milković Sale, glumac, stand up komičar i lice ove kampanje predstavili su i rezultate istraživanja iz 2016. godine na temu prijateljstva, koje je za potrebe ove kompanije sproveo GfK na uzorku od 400 učesnika uzrasta od 15 do 25 godina, na nivou cele Srbije. 

Istraživanje pokazuje da je čak 94 odsto mladih u ovom uzrastu aktivno na nekoj od društvenih mreža ili koristi aplikacije za komunikaciju, a da na Facebook-u profil ima čak 93 odsto njih. Ipak, mladi provode približno isti udeo slobodnog vremena, četvrtinu dana, u online komunikaciji sa prijateljima i u ispijanju kafe ili odlasku na užinu sa društvom. S druge strane, na pitanje „Sa koliko ljudi si aktivno u kontaktu preko Facebook-a?“ odgovor „jedan do devet“ dalo je 10 odsto ispitanika, dok je 17 odsto reklo da kontaktira sa „10-14“, „15-24“, „50-99“ i „preko 100“ prijatelja, od 500 koliko na svojim profilima ima 94 odsto ispitanika. Takođe, 42 odsto ispitanika, većinom ženskog pola, nikad nije poslalo zahtev za Facebook prijateljstvo nekome koga lično ne poznaju, dok je 15 odsto ispitanika, uglavnom muških, dodalo nepoznatu osobu na društvenoj mreži i to više od 25 puta. 

Postavlja se pitanje – koliko su ova prijateljstva zaista jaka? Ukoliko se uzme u obzir da bi se čak 92 odsto ispitanika odreklo Facebook naloga zarad ispijanja kafe sa prijateljima, jesu. Prijateljstvo se naročito neguje u Istočnoj Srbiji, gde bi, pokazuje istraživanje, prosečan mlad čovek „dao ruku“ za pet prijatelja, što je iznad proseka u odnosu na druge krajeve naše zemlje gde je ova brojka dva do tri. 

Ipak, primetan je trend da i kada izdvoje vreme za svoje prijatelje, mladi često odgovaraju na poruke putem telefona, i to jedna trećina, pokazuju rezultati istraživanja kompanije Nestlé.  

Večita dilema „ljubav ili prijateljstvo“ prevagnula je u korist prijateljstva, za koje se odlučilo 68 odsto mladih, a isto toliko ispitanika veruje i da putem Interneta može da pronađe ljubav. Zanimljivo je da je 23 odsto mladih upoznalo bar jednu ljubav putem Interneta. 

Istraživanje je pokazalo i da u svet kafe ulazimo sa oko 16 godina, kada počnemo da ispijamo naše prve šoljice kafe, kao i da mladi  vole instant kafe, gde se pre svega opredeljuju za NESCAFÉ, koja je na neki način i važan faktor socijalizacije.

NESCAFÉ 3u1 sastoji se od instant kafe, mlečnog proteina i šećera. Idealan je za mlade ljude koji ne vole ukus kafe već miks dobro poznatog ukusa NESCAFÉ Classic instant kafe obogaćenog šećerom i mlečnim ukusom. Priprema se veoma jednostavno i predstavlja savršenu kafu za svaku priliku i trenutak. 

*Istraživanje pod nazivom „Friendship module“, izrađeno u novembru 2016. godine za potrebe kompanije Nestlé, sproveo je GfK na uzorku od 400 učesnika uzrasta od 15 do 25 godina, na nivou cele Srbije i uzorku koji je činio podjednak procenat muške i ženske populacije