Sort by
Sort by

Putevi kafe - Arabika i Robusta

Back to Press releases
Beograd,
UPOZNAJ OMILJENI NAPITAK

Iako je deo naše svakodnevnice, jako malo znamo o tome odakle kafa potiče i koji su osnovni sastojci mešavina kafe koje nas razbuđuju, raduju i daju nam dodatnu snagu.

Za pripremu kvalitetne kafe, presudne su dobre sorte, kao i postupak njihovog pretvaranja u napitak koji volimo. Žbun ili stablo kafe daju plodove za tri do pet godina. Potom je devet meseci potrebno da bobice kafe pređu put od zelene do crvene, zrele boje. Tokom transformacije crvene bobice u kafu koju pijemo svaki dan, sva pažnja je usmerena na očuvanje arome, pošto se kvalitet kafe najčešće po tome ceni. 

Među 60 vrsta kafe koja postoje u svetu, najviše se koriste zrna Arabika i Robusta. Trenutno se na globalnom nivou proizvodi 60 odsto Arabike i 40 odsto Robuste. Obe sorte rastu u tropskim zonama sa toplom i vlažnom klimom, ali na različitim nadmorskim visinama. 

Rodno tle Arabike su brdoviti delovi Etiopije, jugoistok Sudana, Jemen i Kenija, i odatle ime, koje znači „iz Arabije”. Obično raste na visini od 800 do 2500 metara. Arabika postoji u nekoliko poznatih varijeteta, kao što su Burbon, Tipika, Katura, Katuai, Katimor, Mundo Novo, Kolumbija, itd. Danas najviše uspeva u Brazilu, Kolumbiji, Meksiku, Peruu, Centralnoj Americi i na istoku Afrike. 

S druge strane, Robusta se uglavnom gaji u Vijetnamu, Indoneziji, Ugandi, Obali Slonovače, Indiji i donekle Brazilu. Njeno originalno ime je Kanefora, ali je poznatija po nadimku zbog robusne, otporne prirode. Bolje uspeva u vlažnim šumama smeštenim u dolinama, obično na visini do 800 metara. Raste kao žbun ili niže drvo, a postoji i u mnogim različitim formama u divljini. 

Robusta je poznata i po tome što sadrži skoro duplo više kofeina nego Arabika, te su i razlike u aromi i ukusu dve najpoznatije svetske sorte očigledne. Robustu karakteriše puniji, intenzivniji ukus i zemljani miris, uz veoma malo kiselosti, dok je Arabika poznata po slađem, voćkastom mirisu i prijatnoj kiselosti. Istovremeno je delikatna i kiselkasta, što njenu aromu čini veoma prefinjenom i uravnoteženom.

Često se za pripremu klasičnog espresa koristi npr. Arabika iz južne i centralne Amerike, sa dodirom afričke Robuste za intenzivniji ukus. Da bi se postigao ukus karakterističan za espreso, zrna se dugo peku i veoma fino melju. Kod dobijanja instant kafe, Arabika se obično tretira zamrzavanjem, a rezultat su fini kristali svetle boje, karakteristični za kafe premijum kvaliteta. 

Zrna Robuste tretiraju se metodom sušenja vrelim vazduhom, čime se dobija prepoznatljiv izgled instant kafe u granulama. Robusta je prepoznatljiva po tome što pravi i lepu kremu-penu, pa je sjajan dodatak mnogim espreso mešavinama, a obožavatelji Nescafé Classic-a prepoznaće je u bogatoj peni koja se stvara kada mutimo ovaj napitak.

Nescafé nastaje kombinovanjem ove dve najpoznatije svetske sorte kafe, te je zahvaljujući procesima koji se koriste u proizvodnji prirodna i bez dodataka.