Sort by
Sort by

SVESNIJI VAŽNOSTI ZDRAVIH ŽIVOTNIH NAVIKA – ĐACI UNAPREDILI ZNANJA O PRAVILNOJ ISHRANI ZA 13 ODSTO

Back to Press releases
Beograd
Skoro svaki treći učenik u našoj zemlji više od dva sata dnevno provodi uz mobilni telefon, računar, tablet ili neku drugu zabavu na ekranu, pokazuje istraživanje u okviru programa „Zdravo Rastimo“.

O važnosti pravilne ishrane i redovnih fizičkih aktivnosti u ovoj školskoj godini učili su đaci sedmih razreda iz 54 škole širom Srbije, u okviru pete sezone edukativnog programa „Zdravo Rastimo“. Istraživanje realizovano među 4.941 učenikom pokazalo je da su kroz program značajno unapredili znanja o pravilnoj ishrani, u proseku za 13 odsto. „Zdravo Rastimo“ je projekat koji sprovode Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé, kako bi stvorili svest o značaju zdravih životnih navika kod dece, a koje su ključne za prevenciju gojaznosti, prekomerne težine i s njima povezanih najraširenijih bolesti današnjice, poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i astme.

U sklopu projekta sprovedeno je Istraživanje o znanju, stavovima i navikama učenika sedmih razreda, a koje je pokazalo da deca školskog uzrasta slobodno vreme najčešće provode u sedećem položaju. 
U igri sa loptom, trčanju, vožnji bicikla i sličnim aktivnostima najmanje jedan sat svakog dana u nedelji provodi oko 39 odsto učenika, dok 4,6 odsto njih nije fizički aktivno, navodi se u istraživanju. S druge strane, skoro svaki treći učenik (oko 32 odsto) provodi više od dva sata dnevno gledajući televiziju, video, DVD, ili uz računar, tablet, mobilni telefon, na internetu i društvenim mrežama. 

Devojčice češće od dečaka koriste društvene mreže, duže od dva sata svakog dana (33,8 prema 29,3 odsto), dok dečaci značajno prednjače u igranju video igrica. Naime, približno duplo više njih najmanje dva sata dnevno provodi uz igrice na kompjuteru i ostalim uređajima – skoro trećina dečaka prema šestini ispitanih učenica. Ispitivanje je pokazalo i da više od polovine učenika zna da svakodnevno treba biti fizički aktivan najmanje sat vremena. 

„Savez za školski sport svojim aktivnostima obuhvata sve škole u Srbiji, a približno 1.680 dece je ove godine učestvovalo u ’Zdravo Rastimo’ atletskom kupu. Važno je istaći da broj dece uključene u ovaj projekat svake godine raste, što se može pripisati naporima javnog i privatnog sektora, kroz edukativne projekte poput ovog“, ističe Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

Najveći pomak u znanju o pravilnoj ishrani i fizičkim aktivnostima ostvarila je OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Kikinde (40,6 odsto više no pre edukacije), dok su đaci OŠ „Dositej Obradović“ iz Zrenjanina pripremili najkreativniji video na temu pravilne ishrane. Najbolje ekipne rezultate u sportskom delu projekta postigla je OŠ „Veljko Dugošević“ iz Rume. 

„Zdravo Rastimo“ je deo globalne inicijative „Nestlé Healthy Kids“, koja se sprovodi i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, isključuje bilo kakvu promociju proizvoda i najopsežniji je projekat takve vrste u regionu. Njegov značaj prepoznale su institucije Republike Srbije – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta i Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koje pružaju podršku projektu.