Sort by
Sort by

Šta nakon praznika? Uz ukusne obroke do pravilne ishrane i nižeg holesterola

Back to Press releases
Beograd
Kompanija Nestlé je u okviru diskusije o značaju pravilne ishrane i važnosti doručka predstavila nov proizvod, Cheerios Oats pahuljice sa celim zrnom ovsa

Nakon sezone praznika i slava, postavlja se pitanje kako i kada menjamo navike koje se tiču pravilne ishrane počevši od prvog obroka – doručka. O ovim temama bilo je reči na diskusiji „Kako da dan počne zdravije?“, koju je kompanija Nestlé organizovala u sklopu predstavljanja žitarica sa celim zrnom ovsa „Cheerios Oats“.

„Cheerios Oats“ sadrže više od 60 odsto celog zrna ovsa, a zahvaljujući visokom udelu vlakana i beta-glukana u ovoj namirnici, pomažu kod snižavanja holesterola. Jedna činija od 40g ovih žitarica zadovoljava polovinu dnevnog preporučenog unosa beta-glukana. 

„Preporuke za pravilnu ishranu nedvosmisleno ukazuju na značaj svakodnevnog unosa žitarica sa celim zrnom, a jedna od njih je unos ovsa koji, između ostalog, ima visok sadržaj beta-glukana, rastvorljivog dijetnog vlakna koji pozitivno deluje na smanjenje vrednosti masnoća u krvi“, istakla je i dr sc. med. Jelena Gudelj Rakić, doktor medicinskih nauka u oblasti ishrane, i dodala da doručak, kao najvažniji obrok u toku dana ne mora biti najobilniji, ali je potrebno da obezbedi dovoljno energije, minerala i vitamina za kvalitetan početak dana. „Za vreme praznika ljudi su skloni da preteraju sa unosom hrane, a posledice takvog načina ishrane verovatno neće postati odmah vidljive, jer je potrebno uneti oko 3.500 kalorija više da bismo povećali telesnu masu približno 450 grama. Međutim, najmanje 40 procenata kalorija u višku potiče od masnoća, koje oštećuju arterije i nagomilavaju se u masnom tkivu“, naglasila je. 

Kardiovaskularne bolesti su uzročnik smrti broj jedan u svetu, ali i u našoj zemlji, što potvrđuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Naime, u Srbiji svaka druga osoba umire od bolesti srca i krvnih sudova, a među vodećim faktorima rizika za srčane bolesti su i povišene vrednosti holesterola u krvi. 

„Borba sa visokim vrednostima holestrola podrazumeva borbu za fizički aktivnijeg pojedinca i zdraviju naciju u celini. Aerobna aktivnost, ali i redovna fizička aktivnost, možda najviše doprinose povećanju tzv. dobrog holesterola (HDL holesterol), dok je u prevenciji lečenja infarkta miokarda vrlo bitno održati niske vrednosti LDL holesterola i visoke vrednosti HDL holesterola. Postizanjem balansa ovih vrednosti na pola smo puta do zdravlja“, istakao je major mr sc. med. dr Ognjen Gudelj, internista – kardiolog, načelnik Odeljenja za elektrofiziologiju i aritmologiju Vojnomedicinske akademije.

Međutim, promene navika u pravcu fizičke aktivnosti i pravilne ishrane često mnogima deluju kao veliki korak koji je teško učiniti.  

Veoma je važno da navike koje želimo da izgradimo budu jednostavne i da nam donose trenutno zadovoljstvo. Zdrav doručak isto tako može da bude i ukusan i jednostavan za pripremu. Stresni periodi i brojne obaveze nas nažalost često vraćaju na lošije navike, ali u takvim situacijama se treba potruditi i ispoštovati minimum onog što smo sebi zacrtali. Važno je da krenemo sa jednom promenom, koja na primer može biti zdraviji doručak, a koja može odrediti kvalitet svakog našeg dana“, podelio je svoje iskustvo Veroljub Zmijanac, osnivač internet portala Trčanje.rs i Beogradskog trkačkog kluba.

Kompanija Nestlé osluškuje potrebe svojih potrošača i razvija proizvode koji su istovremeno ukusni i hranljivi. Nove žitarice za doručak Nestlé Cheerios Oats odličan su izbor za sve one koji vode računa o pravilnoj ishrani i zdravom načinu života. Nove žitarice dostupne su u dva ukusa,  Nestlé Cheerios Oats klasične i sa dodatkom cimeta.


Slobodan Radeta, osnivač škole kuvanja „Il Primo“, ovom prilikom predložio je recepte za pripremu ukusnog i balansiranog obroka za početak dana, koji sadrže nove Nestlé Cheerios Oats, a pripremaju se jednostavnom kombinacijom navedenih sastojaka:

Slana bola doručak - Cheerios Oats klasične
 • osnova - jogurt/grčki jogurt, 2dl
 • avokado 1/2 kom, zreo, naseckan na kockice
 • kokosovo ulje, 1 kašičica
 • Nestle CHEERIOS Oats klasične, 60g
 • chia semenke, 1 kašika
 • kurkuma, 1/4 kašičice ili po ukusu (opciono)
 • biber mleveni po ukusu
 • kurkuma + biber
 • Indijski orah i blanširani badem, po nekoliko komada (opciono)
 • vrganji mleveni kao začin (opciono)

Slatka bola doručak - Cheerios Oats sa cimetom
 • osnova - kokosovo ili bademovo mleko / obično mleko, 2dl 
 • chia semenke, 1 kašika
 • kokosovo ulje, 1 kašičica
 • voće - banana 1 kom ili kruške 1 kom ili kivi 2 kom ili jabuka 1 kom - po želji
 • orašasti plodovi - blaniširani bademi par komada ili pečeni lešnici ili pistaći 
 • suvo grožđe / brusnice - potopljene unapred 1 kašika suvih, potopiti 2h ranije u vodu
 • med 1 kašičica
 • stabljika vanile 1 kom, po želji.. orašasti plodovi - blaniširani bademi, pečeni lešnici, pistaći