Sort by
Sort by

Termički obrađeni probiotici su učinkovitiji od svojih živih ekvivalenata

Back to Press releases
Beograd
Naučnici kompanije Nestlé po prvi put su utvrdili da termički obrađeni probiotici deluju na ćelije tako da pružaju bolju ravnotežu imunološkom sistemu od njihovih živih ekvivalenata. Ovo otkriće moglo bi da pomogne istraživačima u razvoju učinkovitijih probiotičkih proizvoda, kao što su hrana i pića za decu sa dužim rokom trajanja. 

Probiotici su žive, dobre bakterije koje se nalaze u nekim fermentisanim namirnicama. Neophodne su za imunološko zdravlje ljudi, a u hrani se obično koriste u svom izvornom, neobrađenom obliku. Termička obrada probiotika uništava njihovu sposobnost razmnožavanja, a naučnici kompanije Nestlé su želeli da utvrde da li tako obrađeni probiotici i dalje imaju poželjne zdravstvene vrednosti.

Nova Nestlé studija, objavljena u časopisu „Journal of Allergy and Clinical Immunology“ istražuje kako živi i termički obrađeni oblici probiotika vrste Lactobacillus paracasei utiču na ćelije imunološkog sistema na epigenski način. 

Naučnici su otkrili da oba oblika probiotika dovode do veće proizvodnje interleukina-10 (IL-10), proteina koji ima značajnu ulogu u imunološkom zdravlju, kao i da su termički obrađeni probiotici učinkovitiji. Tako bi termički obrađeni probiotici u budućnosti mogli biti dostupnije sirovine od njihovih živih ekvivalenta, s obzirom na to da ne zahtevaju uslove koji ih održavaju stabilnim.