Sort by
Sort by

Učenici sedmih razreda učili o zdravoj ishrani u okviru pilot projekta ZdravoRastimo

Back to Press releases
Beograd,

Pilot projekat „ZdravoRastimo“, koji su sproveli Atletski savez Srbije i kompanija Nestlé uz podršku Ministarstva sporta i omladine i Ministarstva prosvete, okupio je od početka školske godine oko 900 učenika sedmih razreda iz Beograda, Niša i Novog Sada. Učenici devet osnovnih škola u Srbiji imali su priliku da, kroz vođena programska predavanja i radionice, usvoje nova znanja o zdravim životnim navikama, u kojim je fokus bio na zdravoj ishrani i fizičkoj aktivnosti.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja, petina dece u Srbiji je umereno gojazna ili gojazna, a više od jedne četvrtine mališana u istočnoj Srbiji ima problema sa dečijom gojaznošću. Rezultati anketiranja u okviru projekta pokazali su da je osnovni uzrok dečije gojaznosti nepravilna ishrana dece i nedostatak fizičke aktivnosti.

Sa ciljem da utiče na znanje i svest o zdravoj ishrani u najranijem uzrastu, pilot projekat „ZdravoRastimo“ je putem četiri modula u okviru projekta, tematski pokrio i na taj način predstavio osnovnoškolcima osnove pravilne ishrane, planiranje obroka i razumevanje svojstava hrane, kao i promene u pubertetu i uticaj sporta na zdravlje. Profesionalni nutricionisti su za potrebe radionica pripremili brošuru, interaktivne igre i video materijale, a predavanja su održali njihovi profesori koji su prethodno prošli obuku u okviru ovog programa.

Rezultati dve ankete, koje su sprovedene na samom pročetku projekta te  na kraju predavanja, pokazali su da je nakon predavanja znanje dece o zdravoj ishrani u proseku poraslo za 20%. Na samom početku, tek je oko trećina dece znalo da odgovori koje su osnovne grupe namirnica, dok preko 90% učenika nije znalo koje namirnice daju energiju. Nakon predavanja, finalna anketa pokazala je veliki porast znanja na specifičnim pitanjima kao što su navedena, dok je znanje dece u proseku povećano za 20%. 
Ankete su takođe pokazale da se veliki broj dece neadevkvatno hrani, skoro jedna petina dece ne doručkuje svaki dan, dok su namirnice koje najčešće jedu tokom boravka u školi sendviči i grickalice.  Pored pravilne ishrane, značajan faktor koji doprinosi očuvanju zdravlja dece jeste redovno bavljenje fizičkom aktivnošću. Prema rezultatima ankete trećina učenika preko tri sata dnevno sedi ispred kompjutera, dok se svega četvrtina bavi sportom, uz obrazloženje da im za sport nedostaje vreme.

O projektu:

Kompanija Nestlé je po prvi put u Srbiji pokrenula pilot projekat „ZdravoRastimo“, koji godišnje uključi 10 miliona dece širom sveta, a cilj je da se program sprovede u svim zemljama u kojima kompanija Nestlé posluje. Pilot projekat u Srbiji je realizovan u saradnji sa Atletskim savezom Srbije, a podršku su pružili Ministarstvo prosvete i nauke, kao i Ministarstvo omladine i sporta. Pored ove inicijative, Nestlé već šestu godinu zaredom uspešno organizuje program „Nestlé školska atletska liga“ u kojem svake godine učestvuje više od 12.000 dece širom Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koji predstavlja osnovu programa „Zdravorastimo“.