Prema novom istraživanju kompanije Nestlé, stariji ljudi koji konzumiraju voće "vučje bobice" u kombinaciji sa mlekom, mogu pojačati sposobnost organizma da se odbrani od infekcija.
Naučnici kompanije Nestlé iz Švajcarske i Kine istraživali su mogućnost poboljšanja reakcije imunog sistema na vakcinu protiv sezonskog gripa, davanjem dnevne doze laktoze i vučjih bobica zdravim ljudima starosti između 65 i 70 godina. Od ukupno 150 ljudi koji su učestvovali u istraživanju, polovini je svakodnevno u periodu od tri meseca davana mešavina laktoze i vučjih bobica u vrućoj supi. Drugoj polovini koja je činila kontrolisanu grupu, dat je placebo. Tridesetog dana istraživanja, svi učesnici su primili vakcinu protiv sezonskog gripa. Naučnici su zatim izmerili nivo antitela koja štite od gripa u organizmima učesnika, a rezultati su pokazali da, iako je nakon vakcinacije broj antitela povećan kod svih učesnika, kod onih koji su konzumirali kombinaciju laktoze i vučjih bobica ovaj porast je bio veći.
,,Prirodna sposobnost čoveka da se bori protiv infekcija često opada sa godinama, kao i njegova mogućnost da stvori efektivnu reakciju na vakcinu. Merenje nečije sposobnosti da proizvodi antitela kao reakcija na vakcinu predstavlja pouzdan način procene stanja njihovog imunog sistema. Verujemo da se ovo istraživanje može primeniti u praksi, a primer može biti smanjeni broj pacijenata sa respiratornim infekcijama, što je posebno važno za starije ljude, čiji je imuni sistem ionako oslabljen”, rekla je dr Karin Vidal, naučnica istraživačkog centra kompanije Nestlé u Švajcarskoj, koja je vodila istraživanje.
Vučja bobica, poznata i kao godži bobica (goji berry), ima dugu tradiciju korišćenja u ishrani i u biljnoj medicini u mnogim azijskim zemljama, uključujući Kinu. Pažnju u Evropi i Severnoj Americi ovo voće je privuklo tek poslednjih godina, nakon što je otkriven potencijalan pozitivan uticaj na zdravlje i u borbi protiv starenja. Međutim, za sada postoji malo naučnih dokaza koji potvrđuju njegove efekte.
Veruje se da je ovo najveće kliničko istraživanje u kontrolisanim uslovima čiji je cilj ispitivanje uticaja vučjih bobica na imuni odgovor ljudskog organizma. Ovo je nastavak ranije objavljenog istraživanja naučnika kompanije Nestlé o povoljnim efektima konzumacije vučjih bobica sa mlekom, prema kojem ova kombinacija omogućuje organizmu da lakše apsorbuje prirodne aktioksidanse iz voća.