Sort by
Sort by

Zdravstveni stručnjaci jednoglasni – neophodno je smanjiti unos šećera

Back to Press releases
Beograd
Kako bi podigli svest i razmenili mišljenja o načinu na koji šećer utiče, na inicijativu kompanije Nestlé organizovan je radni doručak na temu potrebe smanjenja prekomernog unosa šećera, gde su govorili istaknuti stručnjaci iz ove oblasti: doc. dr sci. med dr Milka Popović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju, dr sci. med Gordana Petrović Oggiano, iz Instituta za medicinska istraživanja Centra izuzetnih vrednosti u oblasti istraživanja ishrane i metabolizma, prof. dr sci. med. Duška Blagojević, specijalista preventivne dečje stomatologije i Aleksandra Malešević, nutricionistkinja kompanije Nestlé.

U skladu sa najnovijim preporukama Svetske zdravstvene organizacije Kompanija Nestlé je tako proizvela nove Fitness Original žitarice koje sadrže 30 odsto manje šećera u odnosu na prethodnu recepturu, uz identičan ukus i više celih zrna. Preporuke Svetske zdravstvene organizacije kreću se ka smanjenju preporučenog dnevnog unosa sa 10 na 5 odsto ukupnog energetskog unosa i utemeljene su na saznanjima da smanjenje unosa slobodnih šećera smanjuje rizik od viška kilograma, gojaznosti i karijesa.

Stručna i naučna javnost jednoglasne su u stavu da prevelika upotreba prostih šećera šteti zdravlju. „Postoje brojni naučni dokazi da prekomerno konzumiranje šećera može loše uticati na zdravlje, i zato je preporuka da se on upotrebljava umereno, jer kao i sa svim drugim namirnicama ključ je u balansiranosti. Ukoliko šećer koristite u preporučenim dnevnim količinama, sačuvaćete svoje zdravlje od bolesti koje izaziva njegovo prekomerno konzumiranje“, izjavila je dr Milka Popović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju. „Jedna od značajnih odrednica svih aktivnosti na smanjenju unosa šećera jeste postupna promena receptura već postojećih proizvoda i proizvodnja novih sa manjim sadržajem ili bez dodatih prostih šećera. Sa druge strane, edukacija potrošača o značaju smanjenja šećera u ishrani morala bi da počne od najranijeg perioda, u fazi formiranja prehrambenih navika“, dodala je dr Popović.

„Kao najveća prehrambena kompanija na svetu, kompanija Nestlé ima odgovornost da neprestano radi na unapređenju svojih proizvoda kako bi u svakom trenutku svojim vernim potrošačima ponudila kvalitetne proizvode, uz ukus koji vole i na koji su navikli“, rekla je Aleksandra Malešević, nutricionista kompanije Nestle. „Imajući u vidu da je doručak najvažniji obrok, ovog puta smo posebnu pažnju posvetili upravo žitaricama koje se smatraju dobrim izborom za doručak. Tako sada jedan obrok od 30g žitarica sa 125 ml obranog mleka sadrži ukupnu količinu šećera od svega 9,1g za razliku od na primer kroasana sa džemom koji sadrži čak 24g šećera. Ujedno, veliku pažnju usmeravamo na edukaciju potrošača o izboru prave veličine porcija budući da istraživanja Nestlé istraživačkog centra, između ostalog, pokazuju izuzetnu važnost odabira prave veličine porcija u ishrani. Iz tog razloga, Nestlé se dobrovoljno obavezao da na sva pakovanja proizvoda za decu i porodicu do kraja 2015. godine stavi smernice o preporučenim porcijama, da bi kupci već na mestu prodaje mogli da se detaljno informišu i donesu odluku o kupovini“, dodala  je Maleševićeva.

Prepoznatljiv ukus Nestlé Fitness žitarica zadržan je bez korišćenja veštačkih zaslađivača, a u skladu sa regulativama Evropske unije i lokalnog zakonodavstva. Umesto šećera, zahvaljujući novoj recepturi, dodato je više celih zrna žitarica i pirinča, a količina vitamina i minerala ostala je ista. Ukupna količina šećera u Nestlé FITNESS Original žitaricama sada iznosi 11,8g šećera na 100g žitarica, što znači da jedno serviranje od 30g sadrži 3.5g šećera. Količina šećera smanjena je i u ostalim Nestlé FITNESS žitaricama za doručak – s ukusom čokolade, tamne čokolade, voćem, kao i medom i bademima.Takođe, nakon degustacije, više od 400 potrošača potvrdilo je i da je provereni ukus ostao jednako dobar.