Bez obzira na to da li imate više godina radnog iskustva ili ste tek diplomirali, u Nestlé-u postoji poslovna prilika za vas.
So
Ponekad se pojmovi „so“ i „natrijum“ koriste za isto, ali u teoriji to nije ispravno. „so“ je natrijum hlorid. 40% je natrijum, a 60% hlorid. Natrijum se u većini hrane nalazi kao natrijum hlorid (oko 90%), ali je prisutan i u ostalim dodacima hrani, kao što su natrijum-bikarbonat i mononatrijum-glutamata.
ZAŠTO NAM TREBA SO?
Natrijum je osnovni nutrijent. Potreban je za održavanje krvnog pritiska, i za stvaranje i prenos električnih impulsa u nervima i mišićima i unos nekih nutrijenata iz tankog creva.
KOLIKO SOLI NAM JE POTREBNO?
Preporučeni dnevni unos natrijuma kod odraslih osoba je 920-2300mg dnevno. To odgovara 6g soli ili 1 ½ kafene kašike.
KOJA HRANA SADRŽI SO?
Natrijum se često nalazi u hrani u prirodi, ali se i dodaje hrani zbog konzervisanja ili ukusa.
ZAŠTO JE PRETERANI UNOS SOLI LOŠ?
Najštetniji uticaj povećanog unosa soli je povišeni krvni pritisak, što predstavlja faktor rizika za kardiovaskularne i bubrežne bolesti. Visoki krvni pritisak je uobičajen kod starijih osoba i do 70-e godine starosti skoro polovini stanovništva su nephodni lekovi.
Preterano unošenje natrijuma se povezuje i sa ostalim zdravstvenim stanjima kao što su:
- zatajenje srca
- problemi sa bubrezima i kamen u bubregu
- edemi
- moždani udar
- rak želuca
- hipertrofija leve klijetke
- osteoporoza (zbog pojačanog izlučivanja kalcijuma)
JODIRANA SO?
Neke kuhinjske soli se jodiraju, što znači da se dodaje mala količina joda. Jod je potreban za proizvodnju hormona štitne žlezde, a nedostatak joda može da uspori razvoj i rast. Upotreba jodirane soli je važno u područjima gde prirodno ima malo joda u tlu i gde povrće ne prima jod iz tla. Morska so ne sadrži jod.
KAKO MOGU DA SMANJIM UNOS SOLI?
- Odaberite hranu sa manje soli, odnosno hranu koja sadrži 120 miligrama natrijuma na 100 grama. Sveža hrana poput voća, povrća, mesa, mleka i jogurta sadrži malo natrijuma, dok većina proizvedene hrane sadrži više natrijuma.
- Odaberite hranu sa manje soli, niskim nivoom soli, bez dodate soli i neposoljenu hranu. Sadržaj natrijuma je naveden u nutritivnoj tabeli svakog proizvoda.
- Ograničite konzumiranje hrane koja ima više soli, kao što su:
- Suhomesnati proizvodi poput špeka, šunke, usoljene govedine i kobasica
- Konzervirane i zapakovane supe, umaci, umaci za salate
- Mesne paštete, dimljene ribe, inćuni i kamenice
- Hleb i neke žitarice
- Puter i margarin (osim ako konzumirate one bez soli)
- Tvrdi sirevi (rikota, kravlji sir, mocarela i švajcarski sirevi imaju manje soli od ostalih sireva)
- Masline, krastavci i ukiseljeno povrće
- Grickalice i brza hrana
- Izbegavajte da dodajete so pri kuvanju i za stolom. Koristite biljke i začine kao što su bel luk, origano i limunski sok za dodavanje ukusa hrani.
Ljudima koji su navikli na više soli u hrani, na početku će nedostajati ukus soli. Međutim, nepce će se naviknuti na manje soli. Promene se obično mogu primetiti već posle sedam dana.