Sort by
Sort by

10 saveta da vaše dete razvije pravilne navike u ishrani

obiteljska zabava u kuhinji


Podstaći decu na pravilnu ishranu nije uvek lako. Ovih deset saveta će im pomoći da razviju zdrave navike u mladosti.

Ne preskačite doručak

Konzumiranje doručka, čak i ako je to samo banana i čaša mleka, pokreće telo i pomaže održanju energije tokom celog dana. Ako uspete da u ranom dobu naviknete dete na važnost doručka, trebalo bi da im ta pravilna navika u ishrani ostane kako su stariji.

Izaberite zdravije grickalice

Najlakše je da se posegne za čipsom ili keksom kada vam se nešto gricka, ali ove grickalice uglavnom imaju jako malo hranljivih materija i puno kalorija. Umesto toga, pokušajte da na svojim policama držite zdrave grickalice kao što su voće, neslani orasi i nezaslađeni jogurt.

Pijte vodu

Neka vam voda bude uvek na raspolaganju tokom obroka, a trudite se da sok i slatke napitke povremeno konzumirate. Dok sok ima dragocene hranljive materije i daje energetski podsticaj aktivnim telima u razvoju , deca bi trebalo da piju vodu kada su žedna a ne zaslađena pića.

Uzgajajte sami

Gajenje povrća i lekovitog bilja u kući može biti zabavan način da naučite decu odakle hrana dolazi i da ih ohrabrite na raznovrsniju ishranu. Vrlo je verovatno da će uzeti barem mali zalogaj brokolija ili šargarepe, ako su pomogli da se isti posade. Ako nemate baštu, sadnica na prozoru može biti podjednako efikasna.

Jedite zajedno

Trudite se da podstaknete decu da, umesto ispred televizora, jedu redovno sa vama za stolom. Deca će prihvatiti pravilnu ishranu ako vidi da je I vi prihvatate.

Zabavite se u kuhinji

Dajte detetu da isprobava vaše kecelje dok vam pomažu u malim zadacima u kuhinji. Pustite muziku - uz igru će kuvanje biti još zanimljivije!

Usporite

Za kontrolu telesne težine u bilo kom uzrastu veoma je važno da polako jedete. Time ćete na fantastičan način pokazati deci da je potrebno oko 20 minuta da stomak pošalje mozgu poruku da je sit. Isto tako, potrudite se da ih naučite da žvaću hranu pravilno.

Budite kreativni

Pravilna ishrana ne znači nužno i dosadna ishrana. Ponudite deci šarenu užinu sastavljenu od različitih vrsta voća i povrća, a možete ih i iseckati u zanimljivim oblicima kako bi jelo bilo što primamljivije.

Naučite ih kada da stanu

Iako su deca rođena sa sposobnošću da prestanu da jedu kada su sita, često može biti teško za roditelje da odrede da li je njihovo dete dovoljno pojelo. Naučite decu da slušaju svoje stomake i da sebi postavljaju pitanja o količini i kvalitetu unete hrane, kao što su "Da li je moj stomak pun?" ili "Hoće li mi biti muka ako pojedem još jedan keks?"

Ne odustajte

Istraživanje pokazuje da je većini beba i male dece potrebno da probaju nešto novo sedam do deset puta pre nego što im se svidi. Dakle, ne plašite se da im uvodite nove namirnice iako ih često odbijaju jer je to ključ da razviju navike pravilne ishrane.