So - recepti sa smanjenim unosom soli čuvaju vaše zdravlje

Zdrav način kuvanja uz manje soli pomaže održavanju zdrave telesne težine, daje energiju i vitalnost i pomaže sprečavaju bolesti. Kombinujte vaše recepte tako da smanjujete so što je više moguće.

So: stečena navika

So dodaje ukus vašim jelima a sklonost ka soljenju hrane je stečena, pa zbog toga neko više a neko manje soli. Ukoliko naglo pokušate da ograničite unos soli u svojim jelima, možete dovesti do toga da vam hrana postane neukusna te da čak i više solite.

Kako da smanjite so u vašim receptima?

• Polako i postepeno smanjujte količinu soli prilikom kuvanja
• Prilikom kuvanja, probajte prvo hranu pre nego što dodate so
• Kod biranja recepata, ograničite namirnice sa visokim udelom soli, kao što su konzervisani proizvodi i mesne prerađevine

Smanjite so i pojačajte ukus...

Neka vaši recepti sa malo soli budu ukusniji tako što ćete:

• Koristiti začine za poboljšanje ukusa, kao što su  beli ili crni biber, cimet, kumin, kari, muškatni oraščić…
• Dodavati povrće koje prirodno sadrži malo soli, kao što su beli luk, crni luk, đumbir i sveži biber.
• Koristiti što je više moguće prirodno bilje, kao što su peršun, bosiljak, korijander, nana i majčina dušica
• marinirati hranu koristeći sirće, senf, bilje i začine.

Začini i začinsko bilje neće samo dodati ukus i boju vašem  obroku, već takođe imaju i sledeće prednosti:

Prednost začina i začinskog bilja nije samo  u tome što ne sadrže kalorije, masti i so, već sadrže antioksidanse i fenole koji dokazano štite organizam od raznih bolesti. Zdravim načinom kuvanja i smanjenim unosom soli, možete  spremati raznovrsne ukusne recepte i pritom ćete obezbediti svojoj porodici balansiranu ishranu neophodnu za očuvanje zdravlja.