Sort by
Sort by

Vodič za zdravu ishranu

10 PRAVILA ZA PRAVILNU ISHRANU

 1. Raznovrsnost
  Raznovrsnost je vrlo bitan činilac u održavanju idealne telesne mase i zdravog tela - ne postoji namirnica koja samostalno može da zadovolji celokupne potrebe organizma. Organizmu su svakodnevno potrebni proteini, masti, belančevine, vitamini, minerali, antioksidanti i vlakna, a optimalno će funkcionisati kada primi sve navedene komponente. Iz tog razloga, raznovrsna ishrana je temelj zdravlja.
 2. Umerenost
  Kod svakog obroka konzumirajte umerenu količinu hrane. Telo možda ne može da probavi i iskoristi onoliku količinu hrane koja se unese tokom jednog obroka, pa se suvišne kilokalorije skladište. Kako biste to sprečili, potrebno je da konzumirate raznovrsne obroke u umerenim količinama, pet puta na dan.
 3. Konzumirajte dovoljno žitarica, voća i povrća
  Namirnice poput žitarica od celog zrna daju optimalnu količinu energije u dužem periodu tokom dana, pa su na taj način kvalitetan izvor energije. Takođe, žitarice, voće i povrće sadrže veće količine vitamina, minerala i dijetalnih vlakana koji imaju pozitivan zajednički učinak na opšte zdravlje.
 4. Dnevno konzumirajte otprilike 1,5 L tečnosti
  Preporuka je svaki dan popiti otprilike 8 čaša vode.
 5. Održavajte idealnu telesnu masu
  Idealna telesna masa je individualna i zavisi od antropometrijskih mera. Kako bi telo sagorevalo više energije i bilo što vitalnije, preporuka je baviti se telesnom aktivnošću svaki dan i birati izbalansiranu i umerenu ishranu.
 6. Započnite dan sa doručkom!
  Često se govori da je doručak najvažniji obrok u danu. Svi obroci su jednako važni, ali konzumiranjem doručka omogućavate svom telu izvor energije i nutrijenata ujutro, u doba kada je potrebna najveća količina energije za početak dana!
 7. Redovnost
  Preskakanje obroka može dovesti do nekontrolisane gladi, koja za posledicu uglavnom ima prejedanje. Takvim ritmom ishrane odmaže se telu da održi ili stekne idealnu telesnu masu. Dnevno je potrebno pet obroka: doručak, prva užina, ručak, druga užina i večera. Užine su međuobroci koji bi trebalo da budu manje energetske vrednosti od tri glavna obroka.
 8. Smanjite unos zasićenih masnih kiselina
  Zasićene masne kiseline u današnje vreme postale su okidač većine kardiovaskularnih bolesti, ali ipak su potrebne organizmu. Da bi se izbegao negativan učinak zasićenih masnih kiselina, ishranu je potrebno obogatiti unosom nezasićenih masnih kiselina i baviti se fizičkom aktivnošću.
 9. Solite manje
  U današnje vreme so je postala problem zbog sve veće učestalosti hipertenzije u svetu. Kako se so svakodnevno koristi u domaćinstvu i u mnogim proizvodima na tržištu, sve je teže održati optimalan krvni pritisak. Preporučena dnevna količina soli iznosi 6 g.
 10. Pokrenite se
  Danas se vrlo često zanemaruje fizička aktivnost zbog „kancelarijskog“ načina života. Kako bi održali vitalnost i zdravlje mišićne mase, neophodna je redovna telesna aktivnost. Svakodnevna telesna aktivnost je esencijalan činilac zdravlja i dugovečnosti organizma.