Sort by
Sort by

Životna sredina

Često postavljana pitanja


Šta je GM?

Poljoprivrednici su godinama koristili tehnologije poput selektivnog uzgoja, unakrsnog oprašivanja ili hibridizacije kako bi poboljšali svoje useve. Sastojci koji su dobijeni iz GMO, (genetski modifikovanih organizama) razlikuju se jer sam proces znači naučnu selekciju kojom se biraju poželjne genetske osobine i stavljaju u drugu biljnu vrstu.

Široko rasprostranjen uzgoj GM (genetski modifikovanih) useva uključuje kukuruz, soju, kanolu i šećernu repu.

Da li su sastojci dobijeni iz GMO bezbedni?

GMO usevi koji su prošli stroge propise i sigurnosna odobrenja jednako su sigurni kao i konvencionalni usevi. ˝GMO sastojci˝ imaju potencijalno važnu ulogu u povećanju proizvodnje hrane, podršku održivoj poljoprivredi i pomoći uvećanoj potrebi prehrane svetske populacije.

Da li koristite GM sastojke u svojim proizvodima?

Ponekad da. Mi podržavamo odgovorno korišćenje svake inovativne, sigurne tehnologije. Da li ćemo koristiti sastojke koji potiču od GMO-a odlučujemo na lokalnom nivou, kao odgovor na zabrinutost potrošača.

Da li Nestlé proizvodi GM useve?

Ne, Nestlé ne uzgaja GM useve.

Da li podržavate prava potrošača da znaju šta je u njihovoj hrani?

Da, u potpunosti podržavamo prava potrošača da znaju šta je u njihovoj hrani, i revnosni smo u pružanju informacija o upotrebi sastojaka koji potiču od GMO-a u Nestlé proizvodima širom sveta.

Da li Nestlé podržava propise o GMO označavanju i obelodanjivanju?

Mi u potpunosti podržavamo označavanje sastojaka u Nestlé proizvodima koji potiču od GMO-a kako bi pomogli ljudima da donesu odluku o kupovini hrane na osnovu datih  informacija. Strogo se pridržavamo svih nacionalnih zakona i propisa koji se odnose na označavanje sastojaka dobijenih iz genetski modifikovanih (GM) useva.

Greenpeace izveštaj o oslobađanju od plastike

Izveštaji Greenpeace - Oslobađanje od plastike The Greenpeace / Break Free from Plastic i  Kriza interesa - A Crisis of Convenience, ukazuju na štetu koju plastična ambalaža za hranu i piće nanosi morima, okeanima i plovnim putevima, s naglaskom na važno pitanje životne sredine.

Društvo Nestlé je u potpunosti posvećeno smanjenju uticaja ambalaže na prirodnu sredinu. Naša vizija je da nijedno od proizvodnih pakovanja, uključujući plastiku, ne bi trebalo da završi na deponiji ili kao otpad.

Da bismo to postigli, ambicija nam je da se do 2025. 100% naše ambalaže ponovo upotrebi ili reciklira 100% of our packaging will be reusable or recyclable by 2025.

Sarađujemo sa našim industrijskim partnerima na iznalaženju različitih rešenja za pakovanja proizvoda kako bismo smanjili upotrebu plastike, olakšali recikliranje i razvili nova rešenja za uklanjanje otpada.

Društvo Nestlé se takođe obavezalo da će pomoći u efikasnijem pružanju informacija o reciklaži na našoj oznaci na proizvodima da bi pomoglo potrošačima da na pravi način odlože ambalažu.

Jedini način da se ozbiljno pozabavimo problemom zagađenja plastikom je da radimo zajedno i putem saradnje unapredimo upravljanje ambalažnim otpadom.