Sort by
Sort by

Nestlé i RSPO

Kakav je vaš stav o usvajanju prepravljenih RSPO Principa i kriterijuma?

Pozdravljamo usvajanje prepravljenih RSPO Principa i kriterijuma (Principles & Criteria (P&C)) Aktivno smo učestvovali u procesu jačanja tih standarda i verujemo da se prepravljena verzija bavi ključnim nedostacima na koje smo ukazali, uključujući i zahteve koji se odnose na nepostojanje konverzije šuma sa velikim zalihama ugljenika (High Carbon Stock (HCS)); nema sađenja na tresetu na bilo kojoj dubini; Izbor i pristanak uz adekvatno informisanje (Free Prior and Informed Consent (FPIC)), zaštita zajednice i kriterijuma rada.

Ovi kriterijumi su već deo Nestlé Standarda odgovornog snabdevanja Nestlé Responsible Sourcing Standard (pdf, 2 Mb) koji postavlja detaljne zahteve, sa posebnim naglaskom na kritične društvene, ekološke, ekonomske dobrobiti i dobrobiti životinja, izazove koji utiču na snabdevanje, kvalitet života i održivost naše nabavke.

Dodatni izazovi još nisu rešeni. Oni uključuju prilagođavanje pristupu u sprečavanju krčenja šuma u visokim šumskim predelima i usvajanje pojednostavljenog standarda za male poljoprivredne proizvođače koji čine 40% proizvodnje palminog ulja na globalnom nivou.

Mi ćemo i dalje imati vodeću ulogu unutar RSPO kako bismo pomogli u pozitivnim promenama u celom sektoru palminog ulja.

Šta ste preduzeli da se ponovo kvalifikujete za člana Okruglog stola održivosti palminog ulja?

Nakon niza diskusija sa RSPO, napravili smo vremenski ograničeni plan kojim do 2023. godine želimo da postignemo da 100% ulja poseduje sertifikat RSPO.

Plan se fokusira na unapređenje sledljivosti prvenstveno segregovanog RSPO palminog ulja. Pored toga, Nestlé će nastaviti da ispunjava svoje postojeće obaveze o ne krčenju šuma existing no deforestation commitment (pdf, 300Kb), uključujući saradnju sa drugim partnerima kako bi se postigla transformacija u područjima u kojima se proizvodi palmino ulje.

Plan se bavi problemima na koje ukazuje RSPO i radujemo se nastavku saradnje sa kako bismo transformisali proizvodnju palminog ulja za održivu budućnost.

RSPO ima važnu ulogu u promeni proizvodnje u pravcu održivosti proizvodnje palminog ulja. Mi prepoznajemo važnost nastavka našeg članstva i deljenja naših iskustava kako bismo pomogli da se to postigne.

Zašto dajete prioritet segregovanom palminom ulju?

Segregovano palmino ulje se drži odvojeno od običnog palminog ulja od početka do kraja lanca snabdevanja. Pošto je naš cilj da postignemo potpunu sledljivost kroz lanac snabdevanja palminim uljem, opredelili smo se za kupovinu segregovanog palminog ulja.

Koja je razlika između vaše posvećenosti postizanju 100% odgovornog porekla palminog ulja do 2020. i vaše obaveze da postignete 100% sertifikovano RSPO palmino ulje do 2023. godine?

Imamo nameru da postignemo 100% odgovorno proizvedeno palmino ulje do 2020. To se zasniva na 100% usklađenosti dobavljača sa našim Standardom Responsible Sourcing Standard (pdf, 2Mb). Da bismo to postigli koristimo kombinaciju sredstava, uključujući satelitski nadzor, otvorene linije za pomoć radnicima, uključivanje malih proizvođača, pejzažne inicijative, kao i izdavanje sertifikata. Na dobrom smo put da ispunimo naš cilj i nastavićemo da javnost izveštavamo o napretku progress (pdf, 662Kb).

Pored toga, doneli smo i vremenski ograničen plan za postizanje 100% RSPO sertifikovanog održivog palminog ulja do 2023. Za to je potrebno vreme, kako bi osigurali da mali poljoprivrednici, koji su deo našeg lanca snabdevanja, postignu nivo za sertifikaciju. Ovo je prepoznato od strane RSPO koji radi na posebnom standardu za male poljoprivrednike, za koji smo se i mi zalagali.