Sort by
Sort by

Šta Nestlé radi po pitanju klimatskih promena?

šuma


Da li smanjujete emisiju gasova staklene bašte?

Da. Tokom poslednjih deset godina prepolovili smo emisiju gasova staklene bašte (GHG) iz naših fabrika, po kilogramu proizvoda.

Posvećeni smo smanjenju emisije gasova staklene bašte, povezanih sa proizvodnjom i distribucijom naše hrane i pića, unapređenjem energetske efikasnosti, korišćenjem čistih goriva i ulaganjem u obnovljive izvore. Na primer: prebacivanjem drumskog saobraćaja velikih udaljenosti na železnički ili pomorski saobraćaj u Evropi, opredeljujući se za energiju vetra za snabdevanje naših fabrika energijom i instaliranjem kotlova na drva u nekim našim fabrikama u Francuskoj.

Kakav je vaš učinak u poređenju sa drugim društvima?

Mi smo jedni od vodećih u oblasti nastojanja da se ublaže klimatske promene. Naša praksa u smanjenju gasova staklene bašte i objavljivanju naših aktivnosti u ovoj oblasti, je dosledno prepoznata kao jedna od najboljih u industriji.

U 2013. i 2012. smo postigli maksimalni broj bodova u CDP-u „Indeks liderstva u vezi sa klimom“ i u  CDP-u „Indeks rukovođenja klimatskim performansama“, koji su objavljeni u Global 500 Izveštaj o klimatskim promenama 2013. Global 500 Climate Change Report 2013 (pdf, 1.48Mb).

CDP indeksi mere uspešnost 500 vodećih kompanija u indeksu FTSE Global Equity Index, zalažući se za smanjenje emisije ugljenika kao i za transparentnost informacija do kojih dođu.

U 2013. godini smo bili vodeća kompanija u prehrambenoj industriji čiji je Dow Jones Indeks održivosti  Dow Jones Sustainability Index po prvi put bio 88%, što je dvostruko više od proseka industrije. Naša snažna politika i transparentno izveštavanje u oblasti očuvanja životne sredine environmental sustainability – uključujući naše aktivnosti u ublažavanju klimatskih promena – doveli su nas do indeksa održivosti u „Dimenziji životne sredine“ od 97% Dow Jones indeksa održivosti - što je najbolji rezultat u industriji.

Oxfam 'Behind the Brands' sistem pokazatelja, koji ocenjuje 10 kompanija koje proizvode hranu i piće na osnovu njihove politike i učinka u poboljšanju bezbednosti i održivosti hrane, nastavlja da rangira društvo Nestlé kao prvo u oblasti ublažavanja klimatskih promena.

Šta još Nestlé radi na ublažavanju klimatskih promena?

Mi garantujemo da naši proizvodi nisu povezani sa krčenjem šuma pledged that our products will not be associated with deforestation. Ova izjava se odnosi na sve sirovine koje koristimo u izradi naših proizvoda, ali i ambalaže.

Osim što imamo obavezu smanjenja emisije gasova staklene bašte (GHG) zbog uticaja na proizvodnju i distribuciju naših proizvoda, u obavezi smo i da dizajniramo proizvode koji pomažu potrošačima da smanje sopstvene emisije gasova staklene bašte i da sarađujemo sa poljoprivrednicima na poboljšanju njihove sposobnosti da se odupru klimatskim promenama. Više o našim naporima možete pročitati ovde find out more about our efforts here.

Na primer, u Evropi smo u obavezi da sistematski uvodimo ekološki efikasnije zamrzivače za sladoled. Od sada će svi novi komercijalni, horizontalni zamrzivači za sladoled koje kupujemo širom kontinenta koristiti samo prirodna rashladna sredstva. Ta rashladna sredstva su prirodne supstance koje ne oštećuju ozonski omotač i nemaju, ili imaju zanemarljive uticaje na globalno zagrevanje.

I naša nastojanja u pomoći poljoprivrednicima koji uzgajaju kakao i kafu prepoznata su kao primer najbolje prakse od strane UN Okvirne konvencije o klimatskim promenama (United Nations’ Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)).

Koji su vaši budući ciljevi?

U 2013. smo se obavezali da smanjimo direktnu emisiju gasova staklene bašte po kilogramu proizvoda na trećinu do 2015. we committed to reducing our direct GHG emissions per kilo of product by more than a third again by 2015, u odnosu na nivo emisije iz 2005. Za više informacija o našem ublažavanju klimatskih promena i prilagođavanju na njih pogledajte na Nestlé Commitment on Climate Change (pdf, 200Kb).