Sort by
Sort by

Metode za sprečavanje digestivnih poremećaja

digestivni poremećaj


Na kvalitet života utiču takvi poremećaji crevnog tranzita. Da biste izbegli nelagodnost, razmislite o nekoliko načina da ih sprečite:

1. Konzumirajte samo oprano voće i povrće. Ako nije dobro očišćeno, možete unositi bakterije i mikrobe koji uzrokuju brojne probavne smetnje.

2. Pravilno se hidrirajte. Pijte dovoljno tečnosti i redovno pijte vodu da biste se hidrirali.

3. Pazite na rok trajanja proizvoda koje kupujete. Takođe budite oprezni kada jedete i čuvate hranu u frižideru. Od trenutka kada je otpakujete, gubi rok važnosti koji je odštampan na ambalaži. Pojedite hranu za 2-3 dana dok je još dobra.

4. Obezbedite redovne i uravnotežene obroke. Važno je da imate tri glavna obroka u danu kako biste uneli sve hranjive sastojke koji su potrebni vašem telu i radi zdrave probave. Između tri obroka su dve užine (voće, jogurt, integralne žitarice) kako biste izbegli osećaj gladi.

5. Konzumirajte dovoljno vlakana (25-30 g / dan). Uključite u svoju svakodnevnu prehranu proizvode sa visokim sadržajem vlakana, kojih ima u voću, povrću i žitaricama. Vlakna kontrolišu rad probavnog Sistema I regulišu poremećaje crevnog trakta.

6. Smanjite ili eliminišite hranu koja stvara nadimanje. Hrana koja izaziva crevne gasove uključuje: pasulj, kupus, brokoli, luk, jabuke, pečurke, indijski orah i dr. Pre nego što izbacite ove namirnice, testirajte sopstvenu toleranciju na njih.

7. Pijte čaj od đumbira. Pomaže u podsticanju varenja, poput nane (ne preporučuje se osobama koje pate od gastroezofagealnog refluksa ili gorušice).

8. Preporučuje se da ne ležete najmanje 30 minuta nakon obroka. Vaše telo mora da vari, a njegov horizontalni položaj može izazvati gastroezofagealni refluks. Lagana šetnja pomaže da se hrana bolje vari.

9. Jedite u prijatnom okruženju i dobro žvaćite. Tako ćete pomoći vašem probavnom sistemu.

10. Redovno vežbajte. Pokreti podstiču kontrakciju crevnih mišića i na taj način doprinose pravilnom varenju. Ne bavite se fizičkom aktivnošću odmah nakon obroka, već 2-3 sata kasnije.
 

 

Jeste li znali da?

  • Stres negativno utiče na rad creva?
  • 80% probavnih problema uzrokovano je neuravnoteženom ishranom?
  • Radi bolje probave, voće se može jesti najmanje 30 minuta pre jela ili u toku užine?
  • Kafa sa mlekom i malo meda stimuliše crevnu peristatiku, ali posle jela preporučuje se crna kafa bez šećera kako bi se stimulisalo varenje?
  • Integralne žitarice značajno doprinose unosu vlakana, uz voće i povrće?

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.