Sort by
Sort by

Kofein

Zrna kafe i mlevena kafa

Kofein je stimulans koji se prirodno nalazi u čaju, kafi i kakau, kao i u nekoj hrani biljnog porekla. Može da se proizvede i sintetički i koristi kao aditiv u „energetskim napicima“. Hrana koja sadrži kofein se hiljadama godina koristila u medicinske svrhe. Autohtona plemena u Africi i Južnoj Americi su ga koristila u obliku kafe i kakaa. Kofein je najčešće korišćeni stimulans na svetu. Jednostavno i brzo se absorbuje u želucu i tankom crevu, a zatim kruži celim telom, uključujući i mozak. Kao i sve ostalo, kofein bi trebalo da se konzumira umereno.

KAKO DELUJE?

Kofein je stimulans centralnog nervnog sistema te se male doze (npr. 20-200 mg) povezuju sa promenama raspoloženja ali utiču i na povećanje energije, samopouzdanja, motivacije i koncentracije. Međutim, čak i u malim dozama, kofein kod nekih ljudi može uticati na kvalitet sna.
Istraživanje austrijskih naučnika je pokazalo da kofein stimuliše delove mozga koji regulišu kratkoročno pamćenje i pažnju.

MITOVI O KOFEINU – TAČNO ILI NETAČNO?

Mit 1: Budući da kofein povećava lučenje kalcijuma, konzumacija kofeina može povećati rizik od osteoporoze.

Netačno! Budući da su dokazi u korist ove teorije neuverljivi smatra se da mleko, koje se često dodaje napicima sa kofeinom poput čaja i kafe, poništava takav rizik.

Mit 2: Kofein uzrokuje dehidraciju.

Netačno! Čini se da napici sa kofeinom, kada se konzumiraju umereno, doprinose dnevnom unosu tečnosti na sličan način kao i voda.

KOLIKO KOFEINA SMEM DA KONZUMIRAM?

Budući da kofein nije sastavni deo uobičajene ishrane, za njega ne postoji preporučeni dnevni unos.

Za odraslu osobu, umerena količina kofeina iznosi 300 mg kofeina dnevno, a kako bi izračunali svoj prosečan dnevni unos, date su količine kofeina sadržane u najčešćim prehrambenim izvorima.

Prosečna količina kofeina po serviranju određenih napitaka

  • Instant kafa - 75 mg u 190ml
  • Kafa - 85 mg u 190ml
  • Čaj - 50 mg u 190ml
  • Energetski napici (sa dodatim kofeinom ili guaranom) - 28-87 mg u 250 ml
  • Cola napici - 8- 53 mg u 250 ml
  • Čokolada - 5.5 - 35.5 mg u 50 g