Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kako uživati u letnjem voću tokom cele godine?

Koji desert je ukusniji i zdraviji od šake tek ubranog, svežeg voća? Tokom leta možete u potpunosti uživati u njemu svakog dana, ali da li ste znali da voće možete održati u svežem stanju i u ostalom delu godine? Saznajte kako možete zamrznuti voće da biste zadržali 90% njegovih vitamina i antioksidanata
letnje voce

Zamrzavanjem sočno voće može zadržati većinu svojih svojstava. Uz to, zadržava svoj ukus i može se odmrznuti bilo kada. Proces je jednostavan i brz, a tako sačuvanim plodovima se produžava život do devet meseci.

Leto je najbolje vreme za pripremu smrznutog voća. Ako ste kupili više bresaka nego što možete da pojedete ili ste pronašli ukusno šumsko voće, višak možete iskoristiti i sačuvati za hladne dane.

Šta vam treba?

• voće koje želite da sačuvate, očistite ga i osušite što bolje;

• jedna tepsija, odgovarajuće veličine da može da stane u zamrzivač;

• papir za pečenje, voskiran papir ili sličan pergamentu;

 • plastična folija;

• plastične kese za smrznutu hranu.

Kako se pravilno zamrzava sezonsko voće?

1. Očistite i dobro osušite voće.

2. Ako je potrebno ogulite voće i očistite svaki deo, npr. udarene ili nesavršene delove

3. Voće isecite na kockice ili kriške, po želji

4. Voće ponovo osušite suvom salvetom. Važno je ukloniti što više vlage.

5. Prenesite voće u tepsiju pokrivenu papirom za pečenje (voskiranim papirom ili papirom koji je sličan pergamentu) i rasporedite ga u jednom sloju. Pokrijte ga plastičnom folijom i stavite posudu u zamrzivač na nekoliko sati. Tako će se voće zamrznuti odvojeno bez rizika da se zalepi jedno za drugo.

6. Izvadite tepsiju i pažljivo vadite voće sa papira za pečenje. Zatim smrznuto voće prebacite u posebne plastične kese. Ne zaboravite da uklonite što više vazduha iz kese kako biste voću produžili život. Može se čuvati u zamrzivaču od 6 do 9 meseci.

Kako možete koristiti smrznuto voće u ukusnim receptima?

  • Šumsko voće, jabuke, trešnje, višnje ili banane su savršene u desertima kao što su pita, tart, patišpanj ili keks.
  • Tropsko voće, poput manga ili ananasa daje aromu sveže ceđenim sokovima, „smoothie” ili „shake“ napicima i održava ih hladnim.
  • Citrusni sok može se koristiti za kuvanje, za davanje kiselkaste arome prelivima, a limunova kora u testu za kolače i torte.
  • Grožđe, žute dinje i smrznute banane takođe su ukusni za jelo tokom svakog godišnjeg doba. Možete dodati čokoladni sirup ili jogurt.

Nekoliko korisnih saveta, u zavisnosti od smrznutog voća koje konzumirate

  • Izbledela boja ili tragovi smrzavanja znaci su da je smrznuto voće oštećeno i da ga više ne možete konzumirati.
  • Jabuke se najbolje čuvaju ako su oguljene i iseckane. Kako biste izbegli oksidaciju jabuka (kada gornji slojevi postanu smeđi) možete ih staviti u vodu sa kašičicom soli, pre zamrzavanja.
  • Citrusi: najbolje je da kore konzervirate odvojeno. Sok od citrusa može se zamrznuti u kockicama ili u plastičnoj kesici, dok se kora može podeliti na pojedinačne porcije.
  • Dinje: žute dinje obično se vrlo dobro čuvaju u zamrzivaču, za razliku od lubenice, jer lubenica sadrži previše vode.
  • Ananas, čak i zamrznut, ima izražen ukus. Važno je temeljno očistiti tvrdi i vlaknasti centar. Možete ga iseći i na kockice radi jednostavnijeg konzumiranja.
  • Breskve, nektarine, kruške i šljive najbolje se čuvaju ako se očiste od kore, a kod trešanja ili višanja najbolje je odstraniti semenke.

Sada kada ste naučili kako da najbolje iskoristite sezonsko voće, pročitajte više o tome kako zamrznuti povrće kod kuće.

 

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.