Sort by
Sort by

Započnite dan pahuljicama sa celim zrnom kao sastojkom broj 1

zitarice celo zrno
Back to Press releases

Beograd, 16. novembar 2021.

Jedan od vodećih proizvođača pahuljica Nestlé, veruje u moć celog zrna, jer predstavlja važan deo raznovrsne i izbalansirane ishrane za celu porodicu – a uz to je i veoma ukusno.  U cilju povećanja svesti o značaju unosa celog zrna u dnevnoj ishrani, ali i širenja svesti o održivosti ekosistema, kompanija Nestlé nastavlja tradiciju obeležavanja Međunarodnog dana celog zrna.

U želji da sačuva ono što je dragoceno, tokom poslednjih 18. godina kompanija Nestlé nastoji da poveća količinu žitarica sa celim zrnom u svim svojim  pahuljicama i doručak kao najbitniji obrok u toku dana, učini boljim zahvaljujući hranljivim i ukusnim žitaricama od celog zrna. Upravo zbog toga, celo zrno je sastojak broj 1 u Nestlé pahuljicama, jer pruža sve neophodne hranljive sastojke koji pomažu da se dan započne na najbolji mogući način.

Žitarice sa celim zrnom su bogate vitaminima, mineralima, vlaknima, skrobom i proteinima, kao i antioksidansima koji zajedno donose brojne prednosti po zdravlje. Zahvaljujući velikom broju naučnih istraživanja dokazano je da unos žitarica sa celim zrnom dovodi do smanjenja rizika od mnogih oboljenja, zbog čega nutricionisti i zdravstvene organizacije uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, preporučuju unos žitarica sa celim zrnom umesto rafinisanih. Neke od žitarica sa celim zrnom su pšenica (obična, durum, bulgur pšenica), pirinač (divlji ili braon), heljda, spelta, ceo i valjani ovas, kao i ovsena kaša i pahuljice, ceo kukuruz, kao i brašno od žitarica sa celim zrnom. Kada se celo zrno rafiniše, spoljašni deo zrna se baca i koristi se samo njegova sredina, zbog čega namirnice kao što su mekinje, kukuruzno brašno i griz, palenta, beli pirinač i oljušteni ječam, ne sadrže toliko hranljivih sastojaka kao namirnice koje se prave od celog zrna.  Spoljašnji sloj žitarica sa celim zrnom (mekinje) je bogat vlaknima i sadrži proteine, vitamine B grupe i antioksidanse, dok unutrašnji deo zrna (klica) sadrži vitamin E i vitamine B grupe, kao i minerale, poput magnezijuma, uz omega 6 masne kiseline. Izvor proteina i ugljenih hidrata neophodnih za energiju, nalaze se u skrobastom delu u središtu zrna i za razliku od rafinisanog zrna nijedan od ova tri dela zrna nije uklonjen, zbog čega su žitarice sa celim zrnom važan deo izbalansirane ishrane. 

Žitarice sa celim zrnom su tihi heroji, jer ih je priroda obdarila hranljivim sastojcima, a Nestlé pahuljice koje na svojim pakovanjima imaju zelenu traku na kojoj se nalazi simbol celog zrna, daju sigurnost da pahuljice sadrže celo zrno – i to najmanje 8 g po porciji. Više informacija možete pronaći na sajtu https://www.nestle-cereals.com/rs/.