Sort by
Sort by

Svaki dan je sportski dan: Priključite se velikom Nacionalnom razmrdavanju

Učešćem na školskoj manifestaciji u Čačku u okviru Evropske nedelje sporta projekat ZdravoRastimo obeležio je početak kampanje „Svaki dan je sportski dan“ i najavio 21-dnevni izazov koji za cilj ima da svi građani Srbije, a naročito deca, uvedu fizičku aktivnost u redovnu rutinu i trajno kreiraju zdrave navike

Dragana Bešić - ZdravoRastimo
Back to Press releases

Čačak, 29. septembar 2023. – ZdravoRastimo, projekat koji više od decenije radi na edukaciji dece i njihovih roditelja o važnosti pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti, danas je na terenima Sportskog centra „Mladost” u Čačku obeležio start kampanje „Svaki dan je sportski dan“. Kroz interaktivnu radionicu o usvajanju zdravih navika čačanskim osnovcima demonstrirane su jednostavne i zabavne vežbe, ali se sa njima pričalo i o tome šta za njihovo telo znači redovna fizička aktivnost i uravnotežena ishrana.

U okviru kampanje „Svaki dan je sportski dan“, koju podržava Ministarstvo prosvete, a realizuje se u partnerstvu sa Savezom za školski sport Srbije, već od ponedeljka biće započet 21-dnevni izazov nazvan Nacionalno razmrdavanje. Osnovci i njihovi nastavnici u školama širom Srbije će svakog dana u naredne tri nedelje odvojiti vreme za vežbanje, jer je toliko vremena minimalno potrebno da se kreiraju zdrave navike.

„Sa velikim zadovoljstvom smo podržali ovu inicijativu. Ona se na sjajan način nadovezuje na naš pilot-program povećanja broja časova fizičkog, koji je ovog septembra pokrenut u 120 osnovnih i srednjih škola. Svi znamo koliko je redovna fizička aktivnost važna za fizičko i mentalno zdravlje, ali ne treba zaboraviti ni da ona kod dece podstiče druženje, razvoj empatije i pozitivno utiče na sveukupni razvoj ličnosti,” izjavila je Slađana Parezanović, rukovodilac Školske uprave u Čačku koja se pridružila manifestaciji ispred Ministarstva prosvete.

Kako bi se deci pružila podrška i ohrabrenje da se od ponedeljka u narednih 21 dan okrenu redovnoj fizičkoj aktivnosti, ideja kampanje je da se ove godine pokrenu svi građani naše zemlje, bez obzira na godine i fizičku spremnost i da u svakodnevnu rutinu uključe jednostavne vežbe koje će podeliti na društvenim mrežama uz korišćenje oznaka #svakidanjesportskidan, #nacionalnorazmrdavanje i #zdravorastimo. Na ovaj način, cela Srbija će deci poslati poruku da vežbanje može da bude zabavno, da ne mora uvek da podrazumeva sportsku opremu ili salu, kao ni finansijska ulaganja. Dovoljno je da se fizička aktivnost sprovodi 21 dan u kontinuitetu, jer je toliko minimalno potrebno da pređe u naviku.

Bilo koji vid kretanja preduslov je dobrog zdravlja, kako fizičkog tako i mentalnog, a naročito je važno za pravilan rast i razvoj najmlađih. Podatak koji zabrinjava jeste da se deca u Srbiji sve manje kreću, a sve više okreću sadržajima na ekranima. Prema istraživanju Instituta Batut samo jedna trećina školske dece fizički je aktivna svakog dana, što u kombinaciji sa neadekvatnom ishranom vodi u prekomerenu telesnu masu i gojaznost, koji za posledicu imaju niz zdravstvenih problema.

Zbog toga je važno da se nešto učini što pre i da odrasli pozitivnim primerom ohrabre decu da svaki dan bude dan za trčanje, šetnju, penjanje, skakanje, istezanje i sve one aktivnosti koje se mogu jednostavno primenjivati, bilo gde i bilo kada.

Nakon Čačka, ZdravoRastimo će se u toku kampanje „Svaki dan je sportski dan“ družiti i vežbati sa osnovcima u Karavukovu, Subotici, Zemunu i Batočini i odvojiti sredstva za donaciju sportske opreme.

ZdravoRastimo program sprovodi se u Srbiji punih 12 godina u cilju promocije zdravih navika kod najmlađih generacija. Deo je globalne Nestlé for Healthier Kids inicijative, a u Srbiji se realizuje u partnerstvu sa Savezom za školski sport Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”. Do sada je njime obuhvaćeno više od 120.000 osnovaca koji su stekli dragocena znanja o uravnoteženoj ishrani i važnosti redovne fizičke aktivnosti.

Slađana Parezanović - Školska uprava Čačak