Sort by
Sort by

ZdravoRastimo!

Deset godina najboljih priča iz škola u celoj Srbiji 

curica jede brokulu

Nestlé Srbija već deceniju sprovodi projekat ZdravoRastimo u okviru globalne Nestlé for Healthier Kids inicijative, uz podršku Saveza za školski sport Srbije kao glavnog partnera, i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Od nedavno projektu se priključila i edukativna platforma Shtreber.

Od 2011. godine, kada je projekat ZdravoRastimo pokrenut u Srbiji, više od 100.000 dece prošlo je kroz edukativne programe koji ističu važnost pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti. 

U devetoj sezoni projekta ZdravoRastimo, održanoj tokom školske 2019/2020. godine obuhvaćeno je više od 7.000 učenika. U toku je deseta sezona projekta, u kojoj učestvuje više od 25.000 dece iz 100 škola širom Srbije. 

U okviru projekta, đaci uče o osnovima pravilne ishrane, njenom planiranju i poboljšanju navika, dok edukativne radionice sprovode nastavnici i profesori  u školama. Posebna pažnja posvećuje se i roditeljima, koji o projektu uče na roditeljskom sastanku posvećenom ovoj temi.

Na nivou regiona, Srbija je najuspešnija u sprovođenju ove inicijative, pre svega zbog međuvršnjačke edukacije. Đaci su prihvatili plemenitu ulogu da svojim mlađim drugarima prenesu važne lekcije i nauče ih zdravim navikama, postajući tako svojevrsni mentori.

Nastavnici i profesori svojim nesebičnim zalaganjem i kreativnim idejama učinili su projekat ZdravoRastimo beskrajno interesantnim za đake, koji su imali prilike da prave planove zdrave ishrane, vode dnevnike o ishrani, učestvuju na lokalnim sajmovima hrane, uređuju igrališta, itd.

Deseta godišnjica projekta obeležena je regionalnom konferencijom „Savez za zdraviju budućnost“, na kojoj su stručnjaci iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske govorili o prehrambenim i zdravstvenim trendovima među decom u regionu.

Prehrambeni i zdravstveni trendovi prikazani su kroz rezultate istraživanja, koje je pokazalo da svega trećina dece u regionu ima preporučenih 5 obroka dnevno, 1 od 10 njih ne jede u obrocima, dok je, s druge strane, dobar pokazatelj da redovno doručkuje 70% mališana. Istraživanje je pokazalo i da znanje o optimalnom dnevnom nivou fizičke aktivnosti poseduje približno polovina, dok je 60 minuta dnevno fizički aktivno manje od 40% dece. Ovi rezultati ukazuju na pandemiju fizičke (ne)aktivnosti u zemljama regiona i da se poslednjih 5 godina beleži rast broja dece koja pred ekranom provode više vremena u odnosu na preporuke. Telesnom težinom je zadovoljno nešto manje od 50% dece, a osmoro od njih desetoro konstantno ili povremeno razmišljaju o svojoj težini.

Nestlé nastoji da inspiriše ljude da žive zdravim životom, naročito decu, jer detinjstvo je period intenzivnog rasta i razvoja u kome je potrebno obezbediti odgovarajući unos energije. Zato je već tada važno podsticati formiranje zdravih životnih navika u domenu pravilne ishrane i fizičke aktivnosti. Kao deo projekta ZdravoRastimo, nastao je i projekat ZdravoKlopajmo koji pokazuje koliko je lako upravljati porcijama pri ishrani i promoviše ishranu prema „zdravom tanjiru“

Međunarodni dan kuvara, koji se obeležava svakog 20. oktobra, Nestlé je u Srbiji obeležio kao ZdravoKlopajmo Dan koji je dodatno podigao svest dece njihovih roditelja i staratelja o važnosti zdrave i pravilne ishrane, kao i redovne fizičke aktivnosti. 

U cilju dalje promocije zdravog stila života, a pre svega zdrave ishrane, Nestlé je objavio ZdravoKlopajmo kuvar – prvu knjigu zdravih recepata za decu i roditelje. ZdravoKlopajmo kuvar nastao je u saradnji sa poznatim kuvarom Slobodanom Radetom i influenserima, koji su na društvenim mrežama pozivali pratioce da šalju svoje zdrave recepte, od kojih su najkreativniji i najzdraviji izabrani i našli su se u kuvaru. ZdravoKlopajmo kuvar je već dostupan online i možete ga preuzeti ovde.

Nestlé for Healthier Kids program, pokrenut 2009. godine, predstavlja sastavni deo nastojanja kompanije da poboljša ishranu na globalnom nivou. Osmišljen je sa ciljem, da putem edukacije o značaju usvajanja zdravih životnih navika, podigne svest o ishrani, zdravlju i zdravom životu, kao i da popularizuje fizičku aktivnost, kod dece školskog uzrasta. Program je pokrenut u okviru internog kompanijskog programa, prema kojem se potrebe i ciljevi društva i kompanije posmatraju kao međusobno zavisni.

Nestlé for Healthier Kids program se realizuje globalno i primenljiv je u svim zemljama u kojima Nestlé posluje. Osnovna karakteristika programa je kreiranje i implementacija zajedničkih aktivnosti sa lokalnim, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, nevladinim i vladinim organizacijama, sportskim društvima i nutricionistima.

Izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ možete preuzeti ovde.

Brošura

Roditelji, imamo super vest za vas! Podelite sa svojim klincima edukativnu brošuru namenjena učenicima sedmog razreda osnovnih škola koje učestvuju u projektu ZdravoRastimo, ali i svima onima koji žele da svoje navike u ishrani  učine pravilnim, a život zdravijim.

Podeljena je u četiri celine – osnovna postavka pravilne ishrane, osnovne činjenice o sastavu hrane, pravilan odabir namirnica i prednosti pravilne ishrane.

Projekat ZdravoRastimo, kompanije Nestlé, u Srbiji se sprovodi od 2011. godine i do sada je obuhvatio više desetina hiljada dece.

Klikom na dugme preuzmite brošuru u .pdf formatu

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.