Sort results by
Sort results by

ZdravoRastimo!

Deset godina najboljih priča iz škola u celoj Srbiji 

 

dete jede zdravo

Nestlé Srbija već deceniju sprovodi projekat ZdravoRastimo u okviru globalne Nestlé for Healthier Kids inicijative, uz podršku Saveza za školski sport Srbije kao glavnog partnera, i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Od nedavno projektu se priključila i edukativna platforma Shtreber.

Od 2011. godine, kada je projekat ZdravoRastimo pokrenut u Srbiji, više od 100.000 dece prošlo je kroz edukativne programe koji ističu važnost pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti. 

U devetoj sezoni projekta ZdravoRastimo, održanoj tokom školske 2019/2020. godine obuhvaćeno je više od 7.000 učenika. U toku je deseta sezona projekta, u kojoj učestvuje više od 25.000 dece iz 100 škola širom Srbije. 

U okviru projekta, đaci uče o osnovima pravilne ishrane, njenom planiranju i poboljšanju navika, dok edukativne radionice sprovode nastavnici i profesori  u školama. Posebna pažnja posvećuje se i roditeljima, koji o projektu uče na roditeljskom sastanku posvećenom ovoj temi.

Na nivou regiona, Srbija je najuspešnija u sprovođenju ove inicijative, pre svega zbog međuvršnjačke edukacije. Đaci su prihvatili plemenitu ulogu da svojim mlađim drugarima prenesu važne lekcije i nauče ih zdravim navikama, postajući tako svojevrsni mentori.

Nastavnici i profesori svojim nesebičnim zalaganjem i kreativnim idejama učinili su projekat ZdravoRastimo beskrajno interesantnim za đake, koji su imali prilike da prave planove zdrave ishrane, vode dnevnike o ishrani, učestvuju na lokalnim sajmovima hrane, uređuju igrališta, itd.

Deseta godišnjica projekta obeležena je regionalnom konferencijom „Savez za zdraviju budućnost“, na kojoj su stručnjaci iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske govorili o prehrambenim i zdravstvenim trendovima među decom u regionu.

Prehrambeni i zdravstveni trendovi prikazani su kroz rezultate istraživanja, koje je pokazalo da svega trećina dece u regionu ima preporučenih 5 obroka dnevno, 1 od 10 njih ne jede u obrocima, dok je, s druge strane, dobar pokazatelj da redovno doručkuje 70% mališana. Istraživanje je pokazalo i da znanje o optimalnom dnevnom nivou fizičke aktivnosti poseduje približno polovina, dok je 60 minuta dnevno fizički aktivno manje od 40% dece. Ovi rezultati ukazuju na pandemiju fizičke (ne)aktivnosti u zemljama regiona i da se poslednjih 5 godina beleži rast broja dece koja pred ekranom provode više vremena u odnosu na preporuke. Telesnom težinom je zadovoljno nešto manje od 50% dece, a osmoro od njih desetoro konstantno ili povremeno razmišljaju o svojoj težini.

Nestlé nastoji da inspiriše ljude da žive zdravim životom, naročito decu, jer detinjstvo je period intenzivnog rasta i razvoja u kome je potrebno obezbediti odgovarajući unos energije. Zato je već tada važno podsticati formiranje zdravih životnih navika u domenu pravilne ishrane i fizičke aktivnosti. Kao deo projekta ZdravoRastimo, nastao je i projekat ZdravoKlopajmo koji pokazuje koliko je lako upravljati porcijama pri ishrani i promoviše ishranu prema „zdravom tanjiru“

Međunarodni dan kuvara, koji se obeležava svakog 20. oktobra, Nestlé je u Srbiji obeležio kao ZdravoKlopajmo Dan koji je dodatno podigao svest dece njihovih roditelja i staratelja o važnosti zdrave i pravilne ishrane, kao i redovne fizičke aktivnosti. 

U cilju dalje promocije zdravog stila života, a pre svega zdrave ishrane, Nestlé je objavio ZdravoKlopajmo kuvar – prvu knjigu zdravih recepata za decu i roditelje. ZdravoKlopajmo kuvar nastao je u saradnji sa poznatim kuvarom Slobodanom Radetom i influenserima, koji su na društvenim mrežama pozivali pratioce da šalju svoje zdrave recepte, od kojih su najkreativniji i najzdraviji izabrani i našli su se u kuvaru. ZdravoKlopajmo kuvar je već dostupan online i možete ga preuzeti ovde.

Nestlé for Healthier Kids program, pokrenut 2009. godine, predstavlja sastavni deo nastojanja kompanije da poboljša ishranu na globalnom nivou. Osmišljen je sa ciljem, da putem edukacije o značaju usvajanja zdravih životnih navika, podigne svest o ishrani, zdravlju i zdravom životu, kao i da popularizuje fizičku aktivnost, kod dece školskog uzrasta. Program je pokrenut u okviru internog kompanijskog programa, prema kojem se potrebe i ciljevi društva i kompanije posmatraju kao međusobno zavisni.

Nestlé for Healthier Kids program se realizuje globalno i primenljiv je u svim zemljama u kojima Nestlé posluje. Osnovna karakteristika programa je kreiranje i implementacija zajedničkih aktivnosti sa lokalnim, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, nevladinim i vladinim organizacijama, sportskim društvima i nutricionistima.

Izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ možete preuzeti ovde.