Sort by
Sort by

Proizvodi i brendovi

Proverite i ostala često postavljana pitanja


Gde mogu da kupim Nestlé proizvode?

Nestlé proizvode možete kupiti širom sveta u supermarketima, prodavnicama mešovite robe, elektronskim putem i u malim lokalnim prodavnicama. Ako želite najnovije informacije pošaljite nam e-mail ili pozovite Nestlé potrošački servis.

Koju vrstu nutritivnih informacija stavljate na pakovanja svojih proizvoda?

Nestlé želi da pomogne pojedincima i porodicama da se hrane zdravije pružajući jasne nutritivne informacije o hrani i napicima iz našeg asortimana. Kao deo preuzetih obaveza u ovoj privrednoj grani, 2006. godine smo u Evropi uveli Smernice za dnevni unos (Guideline Daily Amounts / GDA) na prednjoj strani pakovanja Nestlé proizvoda. Tamo gde propisi dozvoljavaju, uveli smo i GDA na proizvodima namenjenim deci da bi pomogli roditeljima da donesu pravilne odluke na osnovu informacija.

GDA ukazuje na nutritivne vrednosti i procente dnevnog unosa za energiju, masti, zasićene masti, šećer i natrijum/so, kao i ključne hranljive materije prema određenoj količini porcije proizvoda. Procenti se izračunavaju u odnosu na prosečne nivoe unosa koji većina ljudi, u određenoj starosnoj grupi, treba da konzumira u okviru zdrave dnevne ishrane.

Šta da radimo ako čujemo da se neki proizvod povlači sa tržišta?

Ako tražite informacije o proizvodu koji je povučen, savetujemo vam da kontaktirate korisničke usluge u zemlji u kojoj živite. Sve detalje možete naći u odeljku Nestlé Worldwide.

Zašto Nestlé sprovodi klinička istraživanja?

Naš rad na kliničkim istraživanjima pruža nam naučne dokaze o tome da li naši sastojci, novi proizvodi i izmene na proizvodima pružaju hranljive vrednosti i klinički potvrđuju zdravstvenu dobrobit našim potrošačima. Imamo veliku zabeleženu istoriju o sprovedenim kliničkim istraživanjima i objavljivanjima rezultata širom sveta.

Koliko kliničkih istraživanja izvršite svake godine?

U 2015. godini smo imali više od 60 kliničkih istraživanja.

Kako obezbeđujete kvalitet i sigurnost vaših kliničkih istraživanja?

Prihvatamo ,,Helsinšku Deklaraciju” Svetskog medicinskog udruženja World Medical Association’s 'Declaration of Helsinki', koja opisuje etičke principe istraživanja koja uključuju ljudske subjekte. Mi sprovodimo sva naša klinička istraživanja prema dobroj kliničkoj praksi Good Clinical Practice (GCP), međunarodno priznatom standardu kvaliteta.

Članovi smo radne grupe za klinička istraživanja Clinical Research Working Group (pdf, 490 Kb). CRWG su osnovali članovi vodećih društava za proizvodnju hrane sa ciljem da usklade  standarde kliničkih istraživanja u industriji i izgrade svest o naučnoj vrednosti i kredibilitetu kliničkih istraživanja koje sponzoriše prehrambena industrija.

Da li objavljujete rezultate svih vaših kliničkih istraživanja?

Mi podržavamo princip transparentnosti u pogledu kliničkih istraživanja. Sva naša klinička istraživanja registrujemo u bazi podataka Clinicaltrials.gov. Cilj nam je da predstavimo rezultate svih naših istraživanja na naučnim konferencijama, ili da ih objavimo u naučnoj literaturi. Ovo se takođe odnosi i na proizvode koje istražujemo, koje još nismo komercijalizovali, ili smo prekinuli njihov razvoj.