Sort by
Sort by

Oživite igru: Sedam aktivnosti za zajedničko uživanje sa decom

Zajedničko uživanje sa decom
Back to Press releases

Sve duži i topliji dani nas mame da više vremena provodimo napolju u šetnji ili nekoj drugoj fizičkoj aktivnosti koja će osvežiti i telo i um. I deca vole zabavu na otvorenom, ali im ponekad treba malo motivacije da se pokrenu. Zbog toga ove godine Sportski dani, u okviru programa edukacije školske dece ZdravoRastimo, koje tradicionalno organizuju Savez za školski sport Srbije i kompanija Nestlé, imaju u fokusu verovatno najlepši deo detinjstva - igru.

Pod sloganom "Igraš ili ne?" Nestlé poziva decu i roditelje na još jedno Nacionalno razmrdavanje, ovog puta uz neke stare, pomalo zaboravljene igre. Igre na otvorenom ne samo da podstiču fizički razvoj dece, već im pružaju i priliku da razvijaju socijalne veštine, poput komunikacije, deljenja i timskog rada. Ukoliko vam nedostaje inspiracije kako da pokrenete svoje najmlađe, evo nekoliko ideja.

Školice

Nekada su kocke iscrtane kredom na betonu krasile svako igralište i školsko dvorište. Ova klasična igra nije samo zabavna, već i veoma korisna. Dok skakuću, balansiraju na jednoj nozi i saginju se da dohvate kamenčić, deca jačaju zglobove i mišiće nogu, razvijaju osećaj za prostor, koordinaciju i koncentraciju, dok oni mlađi uče i brojeve.

Hula-hop

Ako sami niste vični vrtenju obruča, potražite na internetu video tutorijale i zabava može da počne. Postoje različite tehnike poput šetanja s hula-hopom ili obrtanja oko ruke, a za veštije čak i oko noge ili vrata. Opuštena i zabavna, ova igra pomaže deci da razviju preciznost, koordinaciju, ali i osećaj za prostor. Smeh i jačanje mišića su zagarantovani.

Preskakanje vijače

Ova dinamična igra zahteva dosta energije, ali je odlična za jačanje celokupnog mišićnog sistema i pomaže deci da razvijaju koordinaciju i snagu. Pokažite im da se može preskakati i jednom nogom, unazad, i na još mnogo načina.

Između dve vatre

Okupite decu iz familije ili komšiluka i zabava može da počne. Ova igra podstiče preciznost, brzinu, ali i smelost. Uči decu da pobeđuju i gube, raduju se i tuguju, sklapaju nova prijateljstva i još mnogo toga.

Frizbi

Stari dobri frizbi je sjajna igra koja podstiče decu na kretanje. Hvatanje može biti izazovno, ali će svima doneti puno smeha i radosti dok se trudite da uhvatite „leteći tanjir“ pre nego što padne na zemlju. Najbolje je bacati ga na travnatom prostoru.

Puštanje zmajeva

Vetrovit prolećni dan bez kiše je idealna prilika za puštanje zmaja. Ovo je razonoda u kojoj će i roditelji uživati jer savladavanje tehnike često predstavlja izazov i za starije, a svi će se sigurno dobro natrčati i steći kondiciju. Deca će uživati na svežem vazduhu i graditi samopouzdanje dok puštaju zmaja da leti u visine.

Twister u prirodi

Transformišite ovu klasičnu igru u avanturu na otvorenom. Smejaćete se svi zajedno dok budete pratili uputstva na koju boju treba staviti ruku ili nogu, jer u tome je čar ove igre - dovodi igrače u smešne i nemoguće pozicije. Dodatna prednost je u tome što podstiče fleksibilnost i balans, i jača mišiće.

Podstičući decu na aktivnost promovišemo zdraviji način života koji je važan za pravilan rast i razvoj, ali isto tako provodimo kvalitetno zajedničko vreme, učestvujemo u njihovom odrastanju i stvaramo najlepše uspomene.

Zato zgrabite rekvizite koji su vam potrebni u zavisnosti od igre za koju se odlučite i krenite u avanturu. Hajde da se svi zajedno razmrdamo i damo primer mlađim generacijama kako mogu da budu aktivnije. Igrajmo se i „ZdravoRastimo“ zajedno!