Sort by
Sort by

Nestlé Srbija nagrađen priznanjem „Đorđe Vajfert“ za program regenerativne poljoprivrede

Investiranjem u proizvodnju lokalnih dobavljača, Telek Paprike iz Martonoša i Geneze iz Kanjiže, Nestlé ulaže u održivu proizvodnju nekih od svojih najpoznatijih proizvoda
Priznanje „Đorđe Vajfert" koju je primila kompanija Nestlé Srbija
Back to Press releases

Nestlé Srbija dobitnik je Nacionalne nagrade za društveno odgovorno poslovanje „Đorđe Vajfert“ u kategoriji velikih privrednih društava za regenerativnu poljoprivredu koja za cilj ima očuvanje plodnosti zemljišta, podršku srpskim poljoprivrednicima i borbu protiv klimatskih promena, i deo je Net Zero Roadmap plana kompanije Nestlé. Privredna komora Srbije ovo priznanje dodeljuje deveti put, a Nestlé je već drugi put zaredom dobitnik nagrade.

Regenerativna poljoprivreda je jedna od najvažnijih globalnih inicijativa kojom Nestlé doprinosi očuvanju životne sredine, biodiverziteta i zdravlja zemljišta za buduće generacije, a Srbija je prva zemlja u regionu u kojoj je Nestlé počeo da primenjuje njene principe. Početnom investicijom od 140.000 švajcarskih franaka uloženih u procese proizvodnje najvećih lokalnih dobavljača, Telek Paprike iz Martonoša i Geneze iz Kanjiže, Nestlé je započeo ulaganje u održive načine proizvodnje povrća za jedan od svojih najpopularnijih proizvoda – Začin C. Ove godine planirano je pristupanje novih dobavljača u program, uz dalji rast investicije.

„Program regenerativne poljoprivrede je od suštinske važnosti za budućnost održivog poslovanja kompanije, očuvanje srpskih njiva, modernizovanje domaće poljoprivrede i unapređenje prihoda i kvaliteta sirovina lokalnih poljoprivrednika. Izuzetno smo ponosni što je Privredna komora Srbije prepoznala naše napore. Kroz period od pet godina, investiraćemo više od 450.000 švajcarskih franaka u cilju smanjenja naših emisija gasova sa efektom staklene bašte, jačanja lanca snabdevanja i borbe protiv klimatskih promena. Nastavićemo da primenjujemo principe ovog programa i ostale prakse održivog poslovanja, jer je to siguran put da bude obezbeđen bolji život lokalnih zajednica i dugoročan razvoj u svetu ograničenih resursa“, istakla je Renata Matusinović, izvršna direktorka kategorije hrane za Nestlé jugoistočni evropski region.

Zahvaljujući Nestlé investiciji i ekspertizi, uz angažovanje spoljnih agronomskih stručnjaka i predstavnika akademske zajednice, domaći poljoprivrednici obuhvaćeni ovim programom prelaze na manje intenzivnu obradu zemljišta i upotrebu organskog umesto veštačkog đubriva. Takođe, oni sade i pokrovne useve i drvorede kao prirodne vetrobrane koji unapređuju bujnost prirode i sprečavaju eroziju tla. Analize zemljišta bivaju obavljene preko GPS-a, a traktori sa autopilot upravljanjem štede vreme, gorivo i radnu snagu.

Rezultat ovih mera je povećanje organske materije u zemljištu i kapaciteta zemljišta za skladištenje ugljenika, a osim što daje veće prinose revitalizovano zemljište dugoročno uklanja ugljen-dioksid iz atmosfere. Krajnji cilj Nestlé-a je da srpski poljoprivrednici nakon programa nastave sa primenom praksi koje su neophodne za očuvanje planete, a to će u budućnosti biti i neophodan uslov za sve Nestlé dobavljače sirovina.

Nestlé Srbija je nagradu „Đorđe Vajfert“ prvi put dobio 2021. godine za rezultate u oblasti zaštite životne sredine, u okviru kampanje „Nestlé čuva prirodu“.