Sort by
Sort by

Mame sa decom u kulinarskom okršaju: „Ružno povrće“ je zdravo i korisno, a hrana nije za bacanje

kulinarski izazov
Back to Press releases

Beograd, 20. oktobar 2021 – ZdravoKlopajmo dan obeležen je povodom Međunarodnog dana kuvara, u organizaciji kompanije Nestlé, i to kulinarskim izazovom u pripremanju zdravih jela koristeći „ružno povrće“ i uz važnu lekciju: kako izbeći bacanje hrane i sačuvati životnu sredinu.

Četiri tima odabrana putem Fejsbuk konkursa – Ana, Ivana, Jelena i Tamara, sa svojom decom, stavili su svoje sposobnosti na test pripremanjem omleta sa povrćem u tortilji. Recept se nalazi u ZdravoKlopajmo kuvaru, dok snimak izazova možete da pronađete ovde.

Takmičenje je predvodio naš poznati kuvar Slobodan Radeta, zajedno sa Katarinom Bogdanović, ekspertom za zaštitu životne sredine u kompaniji Nestlé. Dok je Slobodan bio zadužen da svojim istančanim poznavanjem kulinarskih veština sprovede takmičare kroz ovaj zanimljivi izazov, Katarina je poslala poruku od velike važnosti – hrana ne sme da se baca.

Takmičare je na radnim stanicama sačekalo pravo iznenađenje – „ružno“ povrće, koje je tu da pokaže da hrana, čak iako ne izgleda savršeno kao pod studijskim svetlima i u reklamama, ima istu nutritivnu vrednost i da je potpuno nepotrebno odbacivati povrće samo zato što je kvrgavo ili ima neku flekicu. Pobednici takmičenja su desetogodišnji Vidoje i sedmogodišnji Vukan sa mamom Anom, koji su osvojili kurs kuvanja, a svi učesnici dobili su kulinarske rekvizite i Nestlé proizvode.

„U Srbiji se, prema podacima agencija UN, baci oko 720.000 tona hrane godišnje, od koje je bar trećina jestiva, dok 7% stanovništva (okvirno 480.000 građana) živi u apsolutnom siromaštvu i nije u stanju da zadovolji osnovne potrebe. Danas želimo da vam pošaljemo jednu poruku – vodite računa da ne bacate hranu, tako ne samo da štedite kućni budžet, već čuvate i našu životnu sredinu. Danas pozitivan primer dajemo tako što koristim ‘ružno’ povrće. Zašto bismo bacali namirnice koje ne izgledaju savršeno, kad imaju istu nutritivnu vrednost i isti ukus?“, rekla je Katarina Bogdanović.

ZdravoKlopajmo dan je deo ZdravoRastimo programa koji Nestlé u Srbiji sprovodi već više od decenije, a koji naše najmlađe pripadnike društva i njihove roditelje edukuje o osnovnim postulatima pravilne ishrane i važnosti redovne fizičke aktivnosti. Projekat podržavaju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo omladine i sporta, Savez za školski sport Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i Kulinarska federacija Srbije.

"Današnji izazov pokazao je da kuvanje sa mališanima zaista predstavlja pravo uživanje, kako za roditelje, tako i za decu. To je takođe i pravo vreme da deca nauče nešto više od kulinarskih trikova koji će ih pratiti ostatak njihovih života, kao i da odgovornim ponašanjem prema hrani čuvamo životnu sredinu", izjavila je Milica Milanović, menadžer korporativnih poslova u kompaniji Nestlé

Nestlé Srbija je ove godine nagrađen priznanjem za doprinos u borbi protiv gladi i siromaštva u okviru konferencije CSR forum, a samo tokom ove godine je ugroženima donirao proizvode u vrednosti od oko 17 miliona dinara. U toku kampanje „Spasimo hranu, spasimo humanost“, Nestlé je donirao više od 230.000 proizvoda za one kojima je to najpotrebnije.