Sort by
Sort by

Za budućnost bez otpada i zdravije odrastanje narednih generacija

porodica na polju


Zbog neprestanog nagomilavanja plastičnog otpada na deponijama i u okeanima, koji ugrožava čitav ekosistem, borba protiv zagađenja plastikom nikada nije bila važnija. To je prioritet kompanije Nestlé i odgovornost koju ozbiljno shvatamo.

Kao najveća svetska kompanija za proizvodnju hrane i pića, Nestlé ima odgovornost prema okolini, veoma je ekološki osvešćena i posvećena ostvarenju takozvanog nultog uticaja na zaštitu životne sredine. Razlog je vrlo jednostavan – očuvanje planete za zdravije odrastanje narednih generacija. Ubrzano se radi na rešavanju problema plastičnog otpada i kompanija je predana tome da napravi značajnu razliku u zajednicama u kojima posluje.

U Srbiji, u Nestlé fabrici u Surčinu, krajem 2019. godine napravljen je veliki korak ka tome dostizanjem „Zero waste to landfill” cilja, odnosno postizanjem nultog odlaganja otpada na deponije. To znači da su svi procesi u proizvodnji i procesi separacije otpada tako prilagođeni da Nestlé više nema komunalni otpad koji završava na deponijama, i na taj način fabrika u Surčinu postala je prva fabrika u Srbiji koja je ostvarila ovaj cilj. Ova inicijativa je deo globalne strategije kompanije, da sve Nestlé fabrike, njih više od 400 u svetu, budu upravo „Zero waste to landfill”.

Nestlé u Srbiji sarađuje sa više od 10 reciklažnih postrojenja, a globalna strategija kompanije je da do 2025. godine 100 odsto ambalaže koja se koristi u proizvodnji može da se reciklira. U skladu sa tim, Nestlé je implementirao sopstvenu separaciju otpada u fabrici u Surčinu, u šta je uloženo 20.000 evra, i sa tom separacijom proizvodnja komunalnog otpada smanjena je za 80 odsto. Papir, plastika, metal i ostali materijali koji ne mogu da se iskoriste se razdvajaju i potom spaljuju u cementarama koje ne produkuju negativnu emisiju ugljen-dioksida. Otpad koji se razdvaja ili pronalazi drugi život u nekom novom proizvodu ili se u saradnji sa partnerima reciklira.

Fabrika kompanije Nestlé u Surčinu smanjila je emisiju ugljen-dioksida u dužem vremenskom periodu za 20 procenata. Dodatno, jedan od ciljeva je prelazak na alternativne, odnosno obnovljive izvore energije.

Do sada najveće ulaganje Nestlé kompanije u Srbiji u oblasti ekologije iznosi 1,2 miliona evra za izgradnju savremenog postrojenja za preradu otpadnih voda, što je omogućilo i smanjenje potrošnje vode za 50.000 metara kubnih godišnje, jednako zapremini 20 olimpijskih bazena. Osim ovog ulaganja, kompanija je investirala i 30.000 evra u LED osvetljenje i na taj način umanjila potrošnju električne energije za osvetljenje za 20 odsto.

U cilju smanjenja uticaja na životnu sredinu, fabrika u Surčinu je samo tokom 2019. godine organizovala dve ekološke akcije čišćenja i prikupljanja otpada, gde je zajedno sa opštinom čišćena obala Save i SC Surčin, a prikupljeno više od tone otpada.

Dodatno, u okviru poslovnih jedinica u Srbiji, plastika za jednokratnu upotrebu, kao što su plastične čaše, plastični pribor za jelo i plastične flaše za vodu, u potpunosti je izbačena. Takođe, posle redizajna C i MAGGI pakovanja sačuvano je 61 tona papira i 6 tona plastike, što je dovoljno da prekrije jedan fudbalski teren.

Kao društveno odgovorna kompanija, Nestlé je svestan da može da bude inicijalna kapisla koja će da pokrene druge pozitivne promene po pitanju zaštite životne sredine u našoj zemlji i svoje poslovanje će i u budućnosti usmeravati u tom pravcu.