Sort by
Sort by

Moj sopstveni posao

Kafić koji dolazi vama
Moj sopstveni posao

Komfort Dorkutso zna šta je naporan rad. Da bi prehranila porodicu, bila je primorana da napusti školovanje i nađe posao. Jedini posao koji je mogla da dobije bio je naplata državnih dažbina od vrata do vrata.  Težak posao od koga se zarađuje manje od 2 CHF dnevno.

Komfort zna da će se njen naporan rad isplatiti. 
Komfort zna da će se njen naporan rad isplatiti. 
 

U 2013. Komfort je saznala za novu šansu. Ugledala je prodavce kafe iz Akre kako se probijaju kroz veliku gužvu ljudi. Ovi prodavci su se isticali svojim svetlo-crvenim majicama i prodavali  šoljice Nescafé vlasnicima štandova, kupcima i čak prodavcima koji su bili zaglavljeni u saobraćaju.

Ono što nije shvatala je da su većina ovih prodavaca bili vlasnici malih preduzeća, radeći vredno na stvaranju sopstvenih prihoda i na unapređenju svojih firmi. Odmah je znala da to ono što želi da radi.

Kao ulični prodavac Komfort sada zarađuje oko 200 švajcarskih franaka mesečno. Ne samo da je u mogućnosti da plati kiriju za sebe već pomaže svojim sestrama i braći, kao i maloj sestričini. Mladoj preduzetnici ne manjka vizija, zna da će se naporan rad isplatiti. „Radujem se da ću moći da uštedim i da sagradim svoju prodavnicu“, kaže ponosno.

Finansijska nezavisnost

Plan 'Sopstveni biznis’ – koji je lokalno poznat kao MYOWBU – ohrabruje ljude iz Centralne i Zapadne Afrike da izgrade svoju karijeru i steknu finansijsku nezavisnost. Ova inicijativa je odvela do poslova  koji se obavljaju ’iz kuće’ Nestlé Professional, pomažući hiljadama ljudi da vode sopstveni posao kroz uličnu prodaju, istovremeno zapošljavajući i upravljajući svojim uličnim prodavcima.

MYOWBU podstiče mlade ljude da razviju karijeru i steknu finansijsku nezavisnost. 
MYOWBU podstiče mlade ljude da razviju karijeru i steknu finansijsku nezavisnost. 

Svi prodavci su snabdeveni Nescafé šoljicama, flašama i drugim kompletima neophodnim za prodaju kafe na ulici. To sve prodaju i dobijaju deo zarade.

Ako prodavac želi da postane operater, Nescafé ga obučava u prodaji, rukovođenju, higijeni, kvalitetu i bezbednosti. Kompanija takođe pomaže ljudima da nađu pogodne kuhinjske prostore sa čistim i bezbednim zalihama kipuće vode kako bi vodili svoj posao. Operateri nakon toga zapošljavaju više prodavaca iz svoje zajednice, postavljaju ciljeve i radno vreme, upravljaju plaćanjima, obezbeđuju sigurnost proizvoda i održavaju opremu.

Svi Nescafé operatori i prodavci izgradili su baze lojalnih kupaca na svom području i postali su sjajni ambasadori brenda.

Prilike koje menjaju život

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija o stopi nezaposlenosti u svetu iz 2016. godine (Global Youth Unemployment report), 11% mladih koji žive u južnosaharskoj Africi je nezaposleno  a očekuje se da će ova cifra rasti.

Plan MYOWBU je već pružio pomoć za 4.500 mladih da započnu sopstveni mikro-biznis. Skoro 1.000 njih su žene.

Kristel poseduje uspešan posao sa svojih 35 prodavaca
Kristel poseduje uspešan posao sa svojih 35 prodavaca
 

Za Kristel Eso iz Kameruna, bilo je to iskustvo koje joj je promenilo život. Nakon napuštanja škole, Kristel je radila kao neplaćena socijalna radnica u svojoj lokalnoj zajednici. 2013. godine odlučila je da pokrene svoju malu prodavnicu kafe i nekoliko meseci kasnije priključila se projektu MYOWBU.

Danas, Kristel poseduje uspešan posao od 35 prodavaca od kojih svaki ima prosečan prihod od 130 švajcarskih franaka mesečno.

„Zaista mi je pomoglo da postanem disciplinovana i zrelija u vođenju posla“, kaže Chrystèle. „Moji operateri zavise od svoj posla koji im omogućava da izdržavaju svoje porodice. Takođe sam srećnija jer stvarno uživam u ovome što radim“.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.