Sort by
Sort by

NULTA potrošnja vode u proizvodnji

Moguće je imati nultu potrošnju vode u proizvodnji – a evo i kako!
NULTA potrošnja vode u proizvodnji

Posle poljoprivrede, najveći korisnik vode u celom svetu predstavlja upravo industrija. Industrija koristi oko 22% ukupne potrošnje vode, u poređenju sa 8% onoga što se troši u našim domaćinstvima.

U Sjedinjenim Državama upotreba industrijske vode je na nivou od oko 6 milijardi litara svakog dana.

Kako je onda moguće izgraditi fabriku sa "nultom" potrošnjom vode?

Inovacije

Kada je u pitanju ušteda prirodnih resursa, ključ je često u inovacijama. To je svakako slučaj u fabrici Nestlé u Sručinu.

Fabrika u Surčinu svakog dana prečisti 65.000 litara vode i čini je bezbednom za korišćenje. Nestlé u Srbiji ima najsavremenije postrojenje za preradu otpadnih voda, što je omogućilo da se prošle godine prečisti 24.000 kubnih metara vode, što je ujedno i najveća lokalna investicija te kompanije, od 1,2 miliona evra.

Bunar s crpnom stanicom kapaciteta šest litara u sekundi i separator koji izdvaja ulje i mast iz kišnice, u koji je uloženo 120.000 evra, deo su infrastrukture fabrike Nestlé za prečišćavanje i uštedu vode, a 2020. godine prečišćeno je čak 24.000 kubnih metara vode. Vodimo računa o tome da sva voda koja se vraća u vodotoke bude u potpunosti čista i ne predstavlja opasnost po okolinu.

Voda je najvažniji resurs

Napori uloženi da se smanji količina vode koja se koristi u industriji od velike su važnosti. Nestlé smanjuje potrošnju vode u pet fabrika za flaširanje vode i četiri pogona za proizvodnju hrane i proizvoda za negu kućnih ljubimaca u Kaliforniji.

Već se radi na transformisanju fabrike mleka u gradu Modesto. Kao pogon sa „nultom potrošnjom vode“, u svom radu neće koristiti nijedan lokalni resurs sveže vode.

modesto-factory

Ovaj projekat, vredan 7 miliona CHF, doneće uštedu od skoro 286 miliona litara vode godišnje kada 2018. godine bude završen.

U Nestlé fabrikama u Bejkersfildu (Bakersfield) i Tularu (Tulare) uštedi se više od 98 miliona litara vode svake godine, što se postiže merama za očuvanje vode. To će potencijalno za 12% smanjiti apsolutne godišnje količine vode koje fabrike koriste u poređenju sa potrošnjom u 2014. godini.

Ekstrahovanje vode iz mleka znači da ne moramo da koristimo podzemne vode.

Nestlé Waters fabrike za flaširanje vode u Kaliforniji treba da uštede 208 miliona litara vode godišnje. To predstavlja smanjenje od skoro 8% u poređenju sa 2014. godinom.

Takođe se radi na implementaciji standarda Saveza za upravljanje vodama i njihovo očuvanje (Alliance for Water Stewardship) u svakoj fabrici.

Štednja u tri koraka

Nestlé koristi pristup u 3 koraka da bi se smanjila potrošnja vode u njegovim fabrikama širom sveta.

Pre svega, inženjeri traže načine da optimizuju postojeće proizvodne procese radi smanjenja potrošnje vode. Drugo, iznalaze se mogućnosti da ponovno iskorišćavanje vode koja je već korišćena. U trećoj fazi, primenjuje se inovativna metode za ekstrakciju vodu iz sirovina i njeno recikliranje.

Fabrika sa 'nultom potrošnjom vode' predstavlja primer inovacija treće faze.

Smanjili smo potrošnju vode za 16% od 2010. godine.

Ovaj pristup od tri koraka koristi se u više od 80 fabrika širom sveta, što omogućava ukupno smanjenje potrošnje vode od 16% od 2010. godine.

U čitavoj kompaniji Nestlé postoji 516 projekata za uštedu vode u njenim fabrikama, čime je postignuta ušteda od 3,7 miliona m3 vode svake godine. To odgovara količini od 1500 olimpijskih bazena.

Globalna organizacija za istraživanje World Resources Institute takođe pomaže kompaniji Nestlé da uštedi vodu tako što obezbeđuje da upravljanje vodom bude blagotvorno na zaštitu životne sredine, u društvenom i ekonomskom smislu.

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.