Sort by
Sort by

Preporuke za ishranu beba i male dece

Kakve su navike beba i male dece kada je u pitanju njihova ishrana i aktivnosti
Preporuke za ishranu beba i male dece

Kada u svakodnevnom životu stalno žurite negde, nekako Vam promakne da proverite neke „važne stvari“. Kako da znamo da li naša porodica ima zdrave navike? Srećom, jedna nova publikacija bi mogla da baci malo svetla na činjenicu kako se to odražava na bebe i malu decu.

Časopis Američkog centra za kontrolu bolesti i sprečavanje hroničnih bolesti objavio je rezultate Studije o ishrani beba i male dece (Feeding Infants and Toddlers Study - FITS). FITS je najveća američka anketa o načinu hranjenja beba i male dece, ishrani i načinu života, sa fokusom na decu od 0–4 godine starosti. Studija se u jednom delu bavi pitanjem kako roditelji shvataju šta su to zdrave navike kod dece.

Važno je kako roditelji gledaju na ishranu i aktivnost svoje dece. Njihovi pogledi odlučuju o načinu na koji porodice nastoje da ispune preporuke u vezi ishrane i fizičke aktivnosti. Ova studija proučava percepciju roditelja i ponašanje dece, imajući u vidu preporuke Projekta Američke akademije pedijatara (AAP) za zdrav i aktivan život porodice - American Academy of Pediatrics (AAP) Healthy Active Living for Families, koji podržava Nestlé Institut za ishranu. Evo kako se roditelji u stvarnom životu nose sa preporukama: 

Voće i povrće

Voće i povrće

Preporuka: servirajte voće i povrće 5 puta dnevno

Studijom je utvrđeno: većina roditelja misli da njihova deca jedu dovoljno voća i povrća. U stvari, samo 30% predškolske dece je po preporuci jelo voće i povrće 5 puta dnevno.

Vreme provedeno pred ekranom

Vreme provedeno pred ekranom

Preporuka: ograničite vreme provedeno pred ekranom na dva sata dnevno za decu stariju od dve godine. Deca ispod dve godine starosti uopšte ne bi trebalo da provode vreme pred ekranom. 

Studijom je utvrđeno: samo 2% male dece je ispunjavalo preporuku da uopšte ne treba da provode vreme pred ekranom, ali je 79% dece predškolskog uzrasta ispunjavalo preporuku o ograničenju da ispred ekrana provode dva sata ili manje dnevno. 

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost

Preporuka: Nastojte da deca provode bar 1 sat dnevno u fizičkoj aktivnosti

Studijom je utvrđeno: oko 56% male dece i 71% dece predškolskog uzrasta ispunjavalo je preporuku da u fizičkim aktivnostima provode bar 1 sat dnevno. 

Zašećereni napici

Zašećereni napici

Preporuka: Ograničite konzumiranje zašećerenih napitaka

Studijom je utvrđeno: oko 56% male dece i 52% dece predškolskog uzrasta je ispunjavalo preporuku o ograničenju konzumacije zašećerenih napitaka.

Na osnovu ovih rezultata znamo da mala deca i deca predškolskog uzrasta ne ispunjavaju neke od preporuka u vezi sa ishranom i aktivnošću. Roditelje zaista treba pohvaliti u pogledu ispunjavanja preporuka kada su u pitanju fizičke aktivnosti i toga da tačno uočavaju da ishrana njihove dece postaje sve nezdravija kako odrastaju. Međutim, postoji potreba za više edukacije o specifičnim vrstama ponašanja gde se preporuke ne ispunjavaju. „Naši rezultati pokazuju da je roditeljima potrebno više edukacije i smernica u pogledu mnogih aspekata zdrave ishrane“, izjavila je dr Deniz Deming (Denise Deming), viši glavni naučnik u FITS SAD.

Roditeljima je potrebno više edukacije i smernica u pogledu mnogih aspekata zdrave ishrane Deniz Deming, viši glavni naučnik u FITS SAD

FITS istraživanje popunjava važnu prazninu u informacijama. Ovo istraživanje podržava Gerberove napore da bude vodeći u doprinošenju ishrani beba, male dece i dece predškolskog uzrasta. Na osnovu prikupljenih podataka, Gerber obezbeđuje hranljive proizvode na bazi naučnih dostignuća i koji ispunjavaju uslove koji važe za zdravu hranu. Na terenu se trenutno vodi nova FITS studija i prikupljaju podaci za više od 3000 beba i male dece. Novi podaci će upotpuniti naša saznanja o mnogim aspekatima ishrane i načina života male dece. 

Za više informacija, pratite nas na Facebook-u.